povolání
Kuchař
Odborný směr: |
Pohostinství a cestovní ruch |
Odborný podsměr: |
pohostinství |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3) |
Platové rozmezí: |
24 000 Kč - 38 000 Kč |
Alternativní názvy
Cook, Chef, Přípravář pokrmů, Přípravář vegetariánských jídel, Přípravář veganských jídel, Küchenchef, der Koch
Příbuzná povolání
Četař ozbrojených sil ČR , Svobodník ozbrojených sil ČR , Desátník ozbrojených sil ČR
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
101930
Datum zveřejnění
15. 3. 2012
Datum poslední aktualizace
26. 3. 2024
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Spolupráce při objednávání, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží.
- Spolupráce při sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů.
- Přijímání kuchyňských objednávek.
- Volba vhodného technologického postupu pro přípravu pokrmů.
- Příprava a úprava produktů a pokrmů.
- Zpracování a úprava polotovarů.
- Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
- Výdej jídel.
- Organizování a řízení práce pomocných sil.
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v kuchyňském provozu.
- Dodržování bezpečnostních a hygienických předpisů, dodržování zásad HACCP včetně kritických bodů.
Příklady činností ze veřejného sektoru
Příklady činností a jejich stupeň hodnocení vycházejí převážně z nařízení vlády č.222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě, popřípadě podle nařízení vlády č. 302/2014 Sb., o katalogu správních činností, a jsou zařazeny do 16 stupňů platových tříd. Výjimku tvoří zatřídění prací v oblastech regulovaných samostatnou legislativou, které se řídí vždy dle její platné verze (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor, Armáda ČR apod.). V těchto oblastech je zatřídění prací uvedené v NSP pouze orientační.
Text příkladu | Platová třída |
---|---|
Výroba nejsložitějších dietních jídel v rozsahu podle dietního systému závazného ve zdravotnických zařízeních, například dieta bezlepková, nízkocholesterolová, nízkobílkovinová s omezením tuků při akutní pankreatitidě. Výroba jídel s dvojím a vyšším omezením. | 6 |
Výroba nejsložitějších dietních jídel v rozsahu podle dietního systému závazného ve zdravotnických zařízeních. | 6 |
Výroba jídel s omezeními v dietním režimu nebo při zabezpečování preventivní a léčebné výživy v rámci standardizovaného poskytování nutriční péče. | 6 |
Výroba technologicky náročných teplých jídel, specialit studené kuchyně nebo samostatná výroba jídel v souladu se závaznými výživovými normami. | 5 |
Výroba a výdej běžných druhů teplých jídel a moučníků. | 4 |
Výroba polévek a příloh k hlavním jídlům. | 3 |
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | KKOV | 6551H | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552H | nejvhodnější |
Kuchař - číšník - příprava jídel | AKVO/AKSO | 6551H004 | nejvhodnější |
Kuchař | AKVO/AKSO | 6552H001 | nejvhodnější |
Kuchař - číšník | RVP | 65-51-H/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552E | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Kompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů | ||||||||
Dodržení sanitačních a hygienických předpisů včetně kritických bodů (HACCP) | ||||||||
Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů | ||||||||
Manipulace se zbožím a jeho ošetřování při dodržení zásad HACCP | ||||||||
Příprava teplých pokrmů podle receptur | ||||||||
Příprava moučníků | ||||||||
Příprava pokrmů a specialit na objednávku | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | ||||||||
Aranžování potravin (výroba baget, chlebíčků, obložených mis a kusových výrobků) | ||||||||
Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení. | ||||||||
Zpracování zeleniny, luštěnin a obilovin dle vegetariánských a veganských zásad | ||||||||
Obsluha technologických zařízení v provozu | ||||||||
Regenerace pokrmů | ||||||||
Nakládání s inventářem |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla | ||||||||
výživa a nauka o potravinách | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
technologie výroby cukrářských výrobků | ||||||||
technologie výroby vegetariánských a veganských pokrmů |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Informační a datová gramotnost | ||||
Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Správa dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Komunikace a spolupráce | ||||
Netiketa | ||||
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Interakce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Tvorba digitálního obsahu | ||||
Autorská práva a licence | ||||
Integrace a přepracování digitálního obsahu | ||||
Tvorba digitálního obsahu | ||||
Bezpečnost | ||||
Ochrana životního prostředí | ||||
Ochrana zdraví a duševní pohody | ||||
Ochrana osobních dat a soukromí | ||||
Ochrana zařízení | ||||
Řešení problémů | ||||
Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | ||||
Řešení technických problémů | ||||
Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích |
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence ke kreativitě | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence k efektivní komunikaci | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k samostatnosti | |||||
Kompetence k plánování a organizování práce |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek.
Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných
norem (tj. nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,
zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,
zákoníku práce a k nim prováděcích předpisů).
Nastavené zátěže a rizika jsou pouze orientační a vždy je nutno přihlédnout k podmínkám, které
se vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli, tudíž se mohou u různých zaměstnavatelů lišit.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Duševní zátěž |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Posuzování zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání je upraveno zákonem č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách a vyhláškou č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Vyhláška upravuje organizaci, obsah a rozsah pracovnělékařských služeb, posuzování zdravotní způsobilosti, s výjimkou posuzování zdravotní způsobilosti ke sportu a tělesné výchově a stanovuje rizikové faktory a nemoci, které při výskytu těchto faktorů vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k práci, rozsah odborných vyšetření a četnost lékařských prohlídek.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání nebo specializace povolání je vždy závislá na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií výkonu povolání nebo specializace povolání. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Podmínky zdravotní způsobilosti pro vstup a samotný výkon povolání či oboru nebo skupiny povolání, které podléhá oborové legislativní regulaci (např. lékař, veterinář, učitel, advokát, policista, voják apod.) jsou upraveny specifickou legislativou a nesplnění požadavků definovaných touto legislativou je důvodem k vyloučení nebo k následnému pozbytí pravomoci tuto činnost/povolání vykonávat.
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je pouze orientační.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Závažná onemocnění dýchacích cest a plic
- Závažné poruchy krvetvorby a krvácivé stavy
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2024 celkem
Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři (CZ-ISCO 5120)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 24 798 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 20 027 Kč do 42 834 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 29 001 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 24 356 Kč do 37 300 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Kuchaři (kromě šéfkuchařů) (CZ-ISCO 51201)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 25 619 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 20 303 Kč do 45 396 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 29 660 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 25 024 Kč do 38 195 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2024
Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři (CZ-ISCO 5120)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Hlavní město Praha | 19 638 Kč | 25 318 Kč | 31 518 Kč | 47 866 Kč | 25 796 Kč | 31 141 Kč | 32 540 Kč | 41 183 Kč |
Středočeský kraj | 19 720 Kč | 23 019 Kč | 27 418 Kč | 42 959 Kč | 24 189 Kč | 29 023 Kč | 30 067 Kč | 37 204 Kč |
Jihočeský kraj | 22 512 Kč | 31 622 Kč | 34 333 Kč | 50 871 Kč | 24 747 Kč | 29 148 Kč | 30 067 Kč | 36 440 Kč |
Plzeňský kraj | 19 509 Kč | 31 503 Kč | 32 417 Kč | 49 649 Kč | 24 956 Kč | 30 439 Kč | 31 675 Kč | 40 192 Kč |
Karlovarský kraj | 23 982 Kč | 38 208 Kč | 39 103 Kč | 53 683 Kč | 23 772 Kč | 28 936 Kč | 29 953 Kč | 37 402 Kč |
Ústecký kraj | 21 314 Kč | 29 728 Kč | 30 570 Kč | 41 598 Kč | 23 629 Kč | 27 826 Kč | 29 078 Kč | 36 409 Kč |
Liberecký kraj | 22 270 Kč | 29 873 Kč | 32 211 Kč | 47 547 Kč | 24 145 Kč | 28 281 Kč | 29 056 Kč | 34 861 Kč |
Královéhradecký kraj | 19 689 Kč | 24 693 Kč | 29 562 Kč | 45 875 Kč | 24 801 Kč | 29 118 Kč | 30 521 Kč | 37 834 Kč |
Pardubický kraj | 22 881 Kč | 29 288 Kč | 32 066 Kč | 42 228 Kč | 24 712 Kč | 28 996 Kč | 29 696 Kč | 35 479 Kč |
Kraj Vysočina | 23 453 Kč | 30 527 Kč | 32 709 Kč | 42 153 Kč | 24 312 Kč | 28 627 Kč | 29 525 Kč | 36 138 Kč |
Jihomoravský kraj | 19 975 Kč | 24 927 Kč | 26 594 Kč | 37 399 Kč | 24 573 Kč | 28 947 Kč | 30 214 Kč | 37 281 Kč |
Olomoucký kraj | 22 511 Kč | 28 990 Kč | 31 959 Kč | 45 269 Kč | 23 827 Kč | 28 918 Kč | 29 820 Kč | 37 080 Kč |
Zlínský kraj | 27 209 Kč | 33 857 Kč | 35 088 Kč | 44 614 Kč | 23 887 Kč | 28 284 Kč | 29 045 Kč | 35 023 Kč |
Moravskoslezský kraj | 20 303 Kč | 28 011 Kč | 30 555 Kč | 45 407 Kč | 23 920 Kč | 28 144 Kč | 29 313 Kč | 36 257 Kč |
ESCO
Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
5120 | Kuchaři (kromě šéfkuchařů) | http://data.europa.eu/esco/isco/C5120 |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.