Typ JP | ID |
---|---|
Povolání | 101930 |
Kuchař tvoří vhodné skladby pokrmů, které sestavuje do jídelního lístku a připravuje, aranžuje a expeduje předkrmy a pokrmy studené i teplé kuchyně dle běžných nebo speciálních receptur.
Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch |
Odborný podsměr: | pohostinství |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Cook, Chef, Přípravář pokrmů, Přípravář vegetariánských jídel, Přípravář veganských jídel, Küchenchef, der Koch |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 15 755 Kč | 19 278 Kč | 32 642 Kč | 21 381 Kč | 25 525 Kč | 34 170 Kč |
Středočeský kraj | - | - | - | 20 810 Kč | 24 981 Kč | 31 794 Kč |
Jihočeský kraj | - | - | - | 20 925 Kč | 24 850 Kč | 31 058 Kč |
Plzeňský kraj | - | - | - | 21 185 Kč | 25 226 Kč | 34 159 Kč |
Karlovarský kraj | - | - | - | 20 443 Kč | 24 346 Kč | 32 434 Kč |
Ústecký kraj | - | - | - | 20 190 Kč | 24 166 Kč | 31 982 Kč |
Liberecký kraj | - | - | - | 20 605 Kč | 24 191 Kč | 30 415 Kč |
Královéhradecký kraj | - | - | - | 21 090 Kč | 25 124 Kč | 31 896 Kč |
Pardubický kraj | 15 706 Kč | 21 925 Kč | 30 804 Kč | 21 108 Kč | 24 719 Kč | 30 211 Kč |
Kraj Vysočina | - | - | - | 20 843 Kč | 24 655 Kč | 30 655 Kč |
Jihomoravský kraj | 15 064 Kč | 18 534 Kč | 32 399 Kč | 20 607 Kč | 24 640 Kč | 32 343 Kč |
Olomoucký kraj | 14 976 Kč | 21 350 Kč | 30 787 Kč | 20 310 Kč | 25 039 Kč | 31 910 Kč |
Zlínský kraj | - | - | - | 20 425 Kč | 24 214 Kč | 28 768 Kč |
Moravskoslezský kraj | - | - | - | 20 381 Kč | 24 113 Kč | 29 971 Kč |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
5120 | Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři | 19 341 Kč | 24 699 Kč |
51201 | Kuchaři (kromě šéfkuchařů) | 19 994 Kč | 25 221 Kč |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | x | x | ||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | x | ||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
KKOV | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551H | ||
KKOV | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552H | ||
AKSO | Kuchař - číšník - příprava jídel | 6551H004 | ||
AKSO | Kuchař | 6552H001 |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOV | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552E |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h32.D.2011 | Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů | 3 | Nutné |
h13.A.4094 | Manipulace se zbožím a jeho ošetřování při dodržení zásad HACCP | 3 | Nutné |
h32.A.3011 | Příprava teplých pokrmů podle receptur | 3 | Nutné |
h31.A.3092 | Příprava moučníků | 3 | Nutné |
h31.A.3017 | Příprava pokrmů a specialit na objednávku | 3 | Nutné |
h32.B.1010 | Obsluha technologických zařízení v provozu | 3 | Nutné |
e11.A.5009 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | 3 | Nutné |
e16.A.3080 | Aranžování potravin (výroba baget, chlebíčků, obložených mis a kusových výrobků) | 3 | Nutné |
h32.A.4011 | Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení. | 3 | Nutné |
h32.B.4001 | Regenerace pokrmů | 3 | Nutné |
e11.D.2920 | Dodržení sanitačních a hygienických předpisů včetně kritických bodů (HACCP) | 3 | Nutné |
h31.B.1014 | Nakládání s inventářem | 3 | Nutné |
h31.D.7011 | Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů | 3 | Výhodné |
h32.A.3092 | Zpracování zeleniny, luštěnin a obilovin dle vegetariánských a veganských zásad | 3 | Nutné |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
h32._.0021 | technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla | 3 | Nutné |
h32._.0002 | výživa a nauka o potravinách | 3 | Nutné |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | Nutné |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | Nutné |
e14._.0016 | technologie výroby cukrářských výrobků | 3 | Výhodné |
h32._.0023 | technologie výroby vegetariánských a veganských pokrmů | 3 | Nutné |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 1 |
b03 | Numerická způsobilost | 2 |
b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.2 | Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | 2 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 2 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.2 | Ochrana osobních dat a soukromí | 1 | |
4.1 | Ochrana zařízení | 1 | |
3.3 | Autorská práva a licence | 1 | |
3.2 | Integrace a přepracování digitálního obsahu | 1 | |
3.1 | Tvorba digitálního obsahu | 1 | |
2.4 | Netiketa | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
5.4 | Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 2 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 3 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 3 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 3 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.