Povolání
Technik pro řízení kvality a hygieny krmiv
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
výroba krmiv a krmivářských výrobků |
Kvalifikační úroveň: |
Vyšší odborné vzdělání; Bakalářský studijní program (NSP 6) |
Platové rozmezí: |
27 000 Kč - 43 000 Kč |
Alternativní názvy
Krmivářský technik, Quality Manager, Krmivářský technik pracovník řízení kvality, Quality Assurance Manager, Manažer jakosti
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
102308
Datum zveřejnění
5. 10. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Řízení optimalizace procesů managementu kvality s využitím technik a nástrojů (neustálého) zlepšování.
- Stanovování způsobu dosahování žádoucí úrovně kvality a snižování ztrát z důvodů nekvality.
- Snižování, odstraňování a prevence nedostatků kvality krmivářských výrobků.
- Zjišťování a vyhodnocování kvality vstupů, procesů a výstupů.
- Zjišťování příčin nekvality, vyhodnocování ztrát z nekvality.
- Plánování a kontrola provádění pravidelných interních auditů dle požadavků norem kvality v krmivářské výrobě.
- Vyhodnocení interních auditů kvality, definování příčin neshod, stanovení nápravných a preventivních opatření, jejich implementace, sledování účinnosti.
- Spolupráce s auditory při externím auditu a koordinace osob a útvarů při poskytování součinnosti auditního týmu.
- Navrhování nápravných a preventivních opatření z hlediska kvality a bezpečnosti krmiv.
- Tvorba interních směrnic a norem systému kvality a zajištění jejich dodržování.
- Zabezpečení požadované kvalitativní úrovně vstupů, procesů a výstupů v krmivářské výrobě.
- Šetření a analýza reklamací s cílem zvýšení kvality výrobků.
Příklady činností ze soukromého sektoru
Příklady činností nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné, nejsou podkladem pro určování zaručené mzdy. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).
Text příkladu | Tarifní stupeň |
---|---|
Prověřování a vyhodnocování prvků systému kvality, postupů, organizačních struktur, zdrojů a jejich užívání, produktů, dokumentů a záznamů, zejména prověřování kontrolních kritických bodů v procesu výroby. | 9 |
Zpracování podkladů pro vyřizování reklamací. | 9 |
Zpracování plánu a provádění jiných systémových činností pro dosahování stanovených požadavků na kvalitu. | 9 |
Příprava systému managementu kvality k prověření certifikačním auditem dle mezinárodních standardů (BRC, HACCP, IFS aj.) | 9 |
Zajišťování systému sledovatelnosti za účelem identifikace a vysledování ke zdroji výchozích surovin, rozpracované výrobě a hotových produktů. | 9 |
Aplikace moderních metod a nástrojů managementu kvality jako jsou model EFQM, Balanced Scorecard, Six Sigma, Kaizen, Štíhlý podnik, Poka-Yoke a další. | 9 |
Zajišťování metodické a konzultační činnosti v oblasti zvyšování a hodnocení kvality útvaru výroby včetně podpory při certifikačním auditu. | 9 |
Tvorba metod sledování a měření kvality výrobků. | 9 |
Zajištění školení v oblasti kvality a pravidelné hodnocení znalostí dle interních norem. | 9 |
Řízení technických a technologických zkoušek. | 9 |
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Bakalářský studijní program v oboru zemědělská specializace | KKOV | 4106R | nejvhodnější |
Potravinářství | RVP | 29-41-N/xx | nejvhodnější |
Bakalářský studijní program v oboru zootechnika | KKOV | 4103R | vhodná |
Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářská technologie | KKOV | 2931N | vhodná |
Bakalářský studijní program v oboru zemědělství | KKOV | 4131R | vhodná |
Bakalářský studijní program v oboru veterinární hygiena a ekologie | KKOV | 4302R | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Samostatný technik pro řízení jakosti a hygieny v krmivářství ( 29-063-R )
Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání
Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.
doporučené - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdravíKompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Řízení procesu budování, udržování a rozvoje systému kvality organizace | ||||||||
Koordinace řízení kvality, normalizace a zkušebnictví v krmivářské výrobě | ||||||||
Stanovování a optimalizace procesů řízení kvality v organizaci | ||||||||
Organizace systému managementu kvality | ||||||||
Metodické řízení vstupní, výstupní a mezioperační kontroly v krmivářské výrobě | ||||||||
Analyzování a vyhodnocování systému řízení kvality a stanovování operativních metod a činností ke splnění požadavků na kvalitu | ||||||||
Analyzování kvality práce, odhalování nedostatků a navrhování jejich odstraňování, stanovování optimalizace procesů řízení kvality v organizaci | ||||||||
Vyhodnocování systémů řízení kvality v organizaci krmivářské výroby | ||||||||
Hodnocení kvality a přejímacích podmínek v krmivářství | ||||||||
Zjišťování příčin snížené kvality krmivářských výrobků a navrhování opatření k dosažení žádoucí kvality | ||||||||
Zpracování technickoekonomických studií, rozborů a prognóz kvality v krmivářské výrobě | ||||||||
Zpracování plánů řízení kvality nových výrobků a technologických procesů v krmivářské výrobě | ||||||||
Aplikace nástrojů managementu kvality | ||||||||
Zpracovávání interních metodik, směrnic a norem jakosti a zajišťování jejich dodržování v organizaci | ||||||||
Dodržení sanitačních a hygienických předpisů |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
systémy a standardy kvality v krmivářství | ||||||||
krmivářská chemie | ||||||||
hygiena výroby krmiv a výživy zvířat | ||||||||
legislativa související s výrobou krmiv | ||||||||
analýza krmiv | ||||||||
doplňkové látky (aditiva), krmné suroviny, jejich skladování | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v krmivářské výrobě | ||||||||
technologie výroby premixů a medikovaných krmiv | ||||||||
management kvality | ||||||||
standardy pro řízení kvality | ||||||||
management rizik | ||||||||
integrované systémy řízení | ||||||||
krizový management | ||||||||
vnitřní organizační směrnice (normativní instrukce, vnitřní předpisy, interní normy) | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
hygienické předpisy |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Způsobilost k řízení osobního automobilu | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Jazyková způsobilost v angličtině |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Kooperace (spolupráce) | |||||
Plánování a organizování práce | |||||
Aktivní přístup | |||||
Zvládání zátěže | |||||
Ovlivňování ostatních |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
Konkrétní pracovní podmínky a z toho vyplývající zdravotní způsobilost k výkonu povolání se vždy vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli a jeho pracovním podmínkám a mohou se odlišovat. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zraková zátěž | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zátěž teplem | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Pracovní doba, směnnost |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je orientační. Výkon povolání je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Poruchy vidění.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2019 celkem
Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 34 280 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 22 613 Kč do 54 574 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 33 635 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 26 622 Kč do 43 021 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Chemičtí technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech (CZ-ISCO 31165)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 30 881 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 21 721 Kč do 46 259 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 33 543 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 26 576 Kč do 43 021 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2018
Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Hlavní město Praha | 24 816 Kč | 35 136 Kč | 40 267 Kč | 58 341 Kč | - | - | - | - |
Středočeský kraj | 26 499 Kč | 38 191 Kč | 39 967 Kč | 55 889 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 24 226 Kč | 35 788 Kč | 38 460 Kč | 56 521 Kč | - | - | - | - |
Karlovarský kraj | 25 834 Kč | 39 036 Kč | 40 405 Kč | 57 597 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 20 480 Kč | 27 953 Kč | 32 269 Kč | 49 367 Kč | - | - | - | - |
Liberecký kraj | 25 456 Kč | 39 878 Kč | 42 772 Kč | 60 052 Kč | - | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 15 967 Kč | 34 249 Kč | 35 084 Kč | 49 778 Kč | - | - | - | - |
Pardubický kraj | 21 809 Kč | 29 356 Kč | 34 480 Kč | 50 196 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 21 300 Kč | 37 526 Kč | 38 982 Kč | 58 629 Kč | - | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 17 799 Kč | 30 266 Kč | 31 412 Kč | 47 142 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 23 295 Kč | 33 613 Kč | 35 828 Kč | 47 817 Kč | - | - | - | - |
Zlínský kraj | 23 890 Kč | 35 255 Kč | 37 776 Kč | 54 263 Kč | - | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 22 603 Kč | 30 761 Kč | 32 236 Kč | 42 152 Kč | - | - | - | - |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.