povolání
Konzervář
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3) |
Alternativní názvy
Biochemik výroby ovocných šťáv a ovocných koncentrátů, Obsluha technologického zařízení pro výrobu ovocných koncentrátů
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
101895
Datum zveřejnění
31. 1. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Příjem základních surovin a přísad.
- Třídění a příprava konzervárenských surovin ke zpracování, předběžná úprava.
- Zpracování základních surovin, přísad, polotovarů a pomocných látek.
- Řízení a obsluha diskontinuálních i kontinuálních technologických výrobních zařízení a linek.
- Technologické zpracování surovin na polotovary a výrobky.
- Kontrola průběhu výroby z hlediska technologie.
- Kontrola časových intervalů a teploty v průběhu konzervárenského procesu.
- Nastavení požadovaných parametrů odpařovacího zařízení.
- Senzorické hodnocení kvality konzervárenských výrobků.
- Odebírání vzorků pro laboratorní stanovení kvality základních surovin, meziproduktů nebo hotových výrobků.
- Skladování, expedice a hygienicko-sanitační práce.
- Vedení provozních záznamů.
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru konzervář, konzervárenské práce | KKOV | 2958H | nejvhodnější |
Výrobce potravin | RVP | 29-51-H/01 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru konzervář, konzervárenské práce | KKOV | 2958E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | KKOV | 2951E | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | KKOV | 2951H | vhodná |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552E | vhodná |
Potravinářská výroba | RVP | 29-51-E/01 | vhodná |
Potravinářské práce | RVP | 29-51-E/02 | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Obsluha zařízení pro konzervaci potravin zmrazováním ( 29-065-H )
- Obsluha zařízení pro konzervaci potravin tepelným ošetřením ( 29-066-H )
- Pracovník/pracovnice výroby ovocných nápojů ( 29-074-H )
- Pracovník/pracovnice výroby sušené zeleniny a ovoce ( 29-098-H )
- Pracovník/pracovnice výroby ovocných pomazánek ( 29-050-H )
- Pracovník/pracovnice výroby nálevů pro sterilovanou zeleninu a ovoce ( 29-048-H )
- Pracovník/pracovnice výroby hotových pokrmů ( 29-070-H )
- Pracovník/pracovnice výroby ovocných koncentrátů ( 29-049-H )
Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání
Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.
povinné - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdravíKompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Příjem a skladování surovin, polotovarů a přísad pro výrobu nálevů | ||||||||
Příjem surovin pro výrobu ovocných nápojů | ||||||||
Příprava nálevů pro sterilovanou zeleninu a ovoce | ||||||||
Zahušťování ovocné šťávy | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitačních činností při výrobě ovocných pomazánek, dodržování sanitačních postupů | ||||||||
Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářském provozu | ||||||||
Obsluha zařízení pro výrobu ovocných nápojů | ||||||||
Obsluha lisovacího zařízení ovoce | ||||||||
Nastavení a kontrola potrubních dopravních cest ovocné šťávy a ovocného koncentrátu | ||||||||
Kontrola průběhu pektolýzy ovocné šťávy | ||||||||
Kontrola průběhu jímání ovocného aroma | ||||||||
Zjištění parametrů ovocného koncentrátu | ||||||||
Stanovení časových lhůt a teplotních poměrů při pektolýze ovocné drtě | ||||||||
Provádění sanitačních a hygienických činností při výrobě ovocných koncentrátů, dodržování sanitačních postupů | ||||||||
Vedení provozní evidence při výrobě ovocných koncentrátů |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
technologie výroby ovocných šťáv | ||||||||
technologie výroby lihovin | ||||||||
konzervárenská technologie | ||||||||
potravinářská chemie | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
řízení alergenů | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
zdraví a hygiena při práci |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Informační a datová gramotnost | ||||
Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | ||||
Komunikace a spolupráce | ||||
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | ||||
Bezpečnost | ||||
Ochrana zdraví a duševní pohody | ||||
Ochrana životního prostředí | ||||
Řešení problémů | ||||
Řešení technických problémů |
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | |||||
Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k výkonnosti | |||||
Kompetence k aktivnímu přístupu |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Práce ve výškách | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je orientační. Výkon povolání je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Alergická onemocnění kůže, dýchacích cest a spojivek
- Epilepsie a jiná záchvatová onemocnění
Onemocnění vylučující výkon povolání/specializace povolání
- Astma bronchiale či jiná prognosticky závažná alergická onemocnění
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem
Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 28 999 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 19 848 Kč do 40 850 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 81609)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 29 496 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 20 163 Kč do 38 963 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020
Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Hlavní město Praha | 23 211 Kč | 30 744 Kč | 32 048 Kč | 42 937 Kč | - | - | - | - |
Středočeský kraj | 21 873 Kč | 32 195 Kč | 35 354 Kč | 51 801 Kč | - | - | - | - |
Jihočeský kraj | 17 436 Kč | 27 333 Kč | 27 305 Kč | 35 717 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 22 298 Kč | 31 697 Kč | 31 573 Kč | 42 543 Kč | - | - | - | - |
Karlovarský kraj | 25 120 Kč | 44 145 Kč | 40 541 Kč | 51 365 Kč | - | - | - | - |
Liberecký kraj | 26 171 Kč | 35 136 Kč | 34 891 Kč | 42 337 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 16 783 Kč | 22 905 Kč | 24 026 Kč | 33 340 Kč | - | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 19 587 Kč | 28 330 Kč | 29 034 Kč | 38 387 Kč | - | - | - | - |
Zlínský kraj | 22 559 Kč | 30 305 Kč | 30 941 Kč | 39 605 Kč | - | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 21 544 Kč | 30 076 Kč | 30 262 Kč | 38 564 Kč | - | - | - | - |
ESCO
Klasifikace ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) popisuje a třídí dovednosti, kompetence, kvalifikace a povolání relevantní pro trh práce Evropské unie a pro vzdělávání a odbornou přípravu. ESCO je k dispozici ve 27 jazycích, což uchazečům o zaměstnání a zaměstnavatelům umožňuje lépe komunikovat o dovednostech, kompetencích, kvalifikaci a pracovních místech v jakémkoli evropském jazyce. Cílem klasifikace ESCO je podporovat pracovní mobilitu v celé Evropě a vytvořit tak integrovanější a účinnější trh práce. Nabízí totiž „společný jazyk“ v oblasti povolání a dovedností, který mohou různé zúčastněné strany používat v otázkách zaměstnanosti, vzdělávání a odborné přípravy. Klasifikaci vytvořila Evropská komise – Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování, ve spolupráci se zúčastněnými stranami a s Evropským střediskem pro rozvoj odborného vzdělávání (Cedefop). Iniciativa ESCO je součástí strategie Evropa 2020.
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.