| Typ JP | ID | 
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 101895 | 
Konzervář vyrábí konzervované potravinářské výrobky podle předepsaných technologií.
| Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství | 
| Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru | 
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté | 
| Alternativní názvy: | Biochemik výroby ovocných šťáv a ovocných koncentrátů, Obsluha technologického zařízení pro výrobu ovocných koncentrátů | 
| Regulovaná jednotka práce: | Ne | 
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do | 
| Hlavní město Praha | 29 765 Kč | 39 782 Kč | 54 647 Kč | - | - | - | 
| Středočeský kraj | 25 732 Kč | 42 462 Kč | 62 959 Kč | - | - | - | 
| Jihočeský kraj | 25 580 Kč | 34 724 Kč | 46 110 Kč | - | - | - | 
| Karlovarský kraj | 30 922 Kč | 43 980 Kč | 63 247 Kč | - | - | - | 
| Ústecký kraj | 31 757 Kč | 40 376 Kč | 48 399 Kč | - | - | - | 
| Liberecký kraj | 31 393 Kč | 42 637 Kč | 53 667 Kč | - | - | - | 
| Jihomoravský kraj | 23 184 Kč | 37 243 Kč | 51 380 Kč | - | - | - | 
| Moravskoslezský kraj | 24 096 Kč | 38 489 Kč | 50 192 Kč | - | - | - | 
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 35 836 Kč | - | 
| 81609 | Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků | 35 773 Kč | - | 
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO | 
|---|---|---|
| 8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 | 
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 | 
|---|---|---|---|---|
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž hlukem | x | x | ||
| Zátěž vibracemi | x | x | ||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | x | ||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | x | ||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | x | ||
| Pracovní doba, směnnost | x | |||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | 
| Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: | ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru konzervář, konzervárenské práce | 2958H | ||
| Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: | ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Potravinářská výroba | 29-51-E/01 | ||
| RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru konzervář, konzervárenské práce | 2958E | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951E | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951H | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552E | ||
| Odborné dovednosti | |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| e11.A.6001 | Příjem a skladování surovin, polotovarů a přísad pro výrobu nálevů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15.A.3126 | Příjem surovin pro výrobu ovocných nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.3147 | Příprava nálevů pro sterilovanou zeleninu a ovoce | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15.B.1028 | Obsluha zařízení pro výrobu ovocných nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.B.1013 | Obsluha lisovacího zařízení ovoce | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15.A.3201 | Zahušťování ovocné šťávy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15.D.4011 | Zjištění parametrů ovocného koncentrátu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15.B.4002 | Nastavení a kontrola potrubních dopravních cest ovocné šťávy a ovocného koncentrátu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.D.2109 | Stanovení časových lhůt a teplotních poměrů při pektolýze ovocné drtě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15.B.3802 | Kontrola průběhu pektolýzy ovocné šťávy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15.B.3801 | Kontrola průběhu jímání ovocného aroma | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15.D.5009 | Provádění sanitačních a hygienických činností při výrobě ovocných koncentrátů, dodržování sanitačních postupů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15.D.8121 | Vedení provozní evidence při výrobě ovocných koncentrátů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.5013 | Provádění hygienicko-sanitačních činností při výrobě ovocných pomazánek, dodržování sanitačních postupů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.5000 | Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářském provozu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
| Odborné znalosti | |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| e15._.0034 | technologie výroby ovocných šťáv | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15._.0033 | technologie výroby lihovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0022 | konzervárenská technologie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
| Obecné dovednosti | ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 | 
| b01 | Počítačová způsobilost | 1 | 
| b03 | Numerická způsobilost | 1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
| Digitální kompetence | |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
| 1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
| 1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
| 2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
| 4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
| 5.1 | Řešení technických problémů | 1 | |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
| Měkké kompetence | ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 | 
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 1 | 
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 | 
| 1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 1 | 
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 | 
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.