povolání
Technik pro řízení kvality a hygieny potravin
Odborný směr: |
Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: |
nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: |
Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání (NSP 6) |
Platové rozmezí: |
29 000 Kč - 48 000 Kč |
Alternativní názvy
Quality Manager, Potravinářský technik pracovník řízení kvality, Quality Assurance, Manažer jakosti, Manažer kvality
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
8016
Datum zveřejnění
5. 10. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Vytváření, udržování a zlepšování systému řízení kvality a bezpečnosti potravin v souladu s dosažením stanovených cílů kvality v potravinářské výrobě.
- Zjišťování a vyhodnocování kvality vstupních surovin a materiálů, procesů a výstupních produktů.
- Zjišťování příčin nekvality, vyhodnocování ztrát z nekvality.
- Navrhování nápravných a preventivních opatření z hlediska kvality a bezpečnosti potravin.
- Stanovování způsobu dosahování žádoucí úrovně kvality a bezpečnosti potravin a snižování ztrát z důvodů nekvality.
- Řízení optimalizace procesů managementu kvality s využitím technik a nástrojů (neustálého) zlepšování.
- Tvorba interních směrnic a norem systému kvality a zajištění jejich dodržování.
- Spolupráce s auditory při externím auditu a koordinace osob a útvarů při poskytování součinnosti auditního týmu.
- Plánování a kontrola provádění pravidelných interních auditů dle požadavků norem kvality v potravinářské výrobě.
- Vyhodnocení interních auditů kvality, definování příčin neshod, stanovení nápravných a preventivních opatření, jejich implementace, sledování účinnosti.
- Zabezpečení požadované kvalitativní úrovně vstupů, procesů a výstupů v potravinářské výrobě.
- Šetření a analýza reklamací s cílem zvýšení kvality výrobků.
- Snižování, odstraňování a prevence nedostatků kvality potravinářských výrobků.
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářství | KKOV | 2941N | nejvhodnější |
Bakalářský studijní program v oboru chemie a technologie potravin | KKOV | 2901R | nejvhodnější |
Potravinářství | RVP | 29-41-N/xx | nejvhodnější |
Bakalářský studijní program ve skupině oborů technická chemie a chemie silikátů | KKOV | 28xxR | vhodná |
Vyšší odborné vzdělání v oboru potravinářská technologie | KKOV | 2931N | vhodná |
Bakalářský studijní program ve skupině oborů chemické obory | KKOV | 14xxR | vhodná |
Vyšší odborné vzdělání v oboru průmyslová chemie a chemická technologie | KKOV | 2831N | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Profesní kvalifikace
- Technik/technička pro řízení kvality a hygieny v potravinářství ( 29-041-M )
Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání
Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.
povinné - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdravíKompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Zpracování plánů řízení kvality nových výrobků a technologických procesů v potravinářské výrobě | ||||||||
Hodnocení kvality a přejímacích podmínek v potravinářství | ||||||||
Vyhodnocování systémů řízení kvality v organizaci potravinářské výroby | ||||||||
Zjišťování příčin snížené kvality potravinářských výrobků a navrhování opatření k dosažení žádoucí kvality | ||||||||
Aplikace nástrojů managementu kvality | ||||||||
Zpracování technickoekonomických studií, rozborů a prognóz jakosti v potravinářské výrobě | ||||||||
Zpracovávání interních metodik, směrnic a norem jakosti a zajišťování jejich dodržování v organizaci | ||||||||
Dodržení sanitačních a hygienických předpisů | ||||||||
Implementace standardů v potravinářské výrobě | ||||||||
Koordinace řízení kvality, normalizace a zkušebnictví v potravinářské výrobě | ||||||||
Stanovování a optimalizace procesů řízení kvality v organizaci | ||||||||
Metodické řízení vstupní, výstupní a mezioperační kontroly v potravinářské výrobě | ||||||||
Řízení procesu budování, udržování a rozvoje systému kvality organizace | ||||||||
Organizace systému managementu kvality | ||||||||
Koordinace prací na řešení výzkumných a vývojových úkolů v oblasti výroby potravin |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
management kvality | ||||||||
systémy a standardy kvality v potravinářství | ||||||||
standardy pro řízení kvality | ||||||||
zásady správné hygienické a výrobní praxe | ||||||||
řízení alergenů | ||||||||
legislativa související s výrobou potravin | ||||||||
hygiena potravin | ||||||||
sanitační chemie | ||||||||
potravinářská chemie | ||||||||
integrované systémy řízení | ||||||||
krizový management | ||||||||
vnitřní organizační směrnice (normativní instrukce, vnitřní předpisy, interní normy) | ||||||||
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | ||||||||
management rizik | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Způsobilost k řízení osobního automobilu | |||
Numerická způsobilost | |||
Ekonomické povědomí | |||
Právní povědomí | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Jazyková způsobilost v angličtině |
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Osobnostní kompetence | |||||
Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | |||||
Interpersonální kompetence | |||||
Kompetence ke kooperaci | |||||
Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | |||||
Výkonové kompetence | |||||
Kompetence k samostatnosti | |||||
Kompetence k plánování a organizování práce |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zraková zátěž | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zátěž teplem | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | ||||
Pracovní doba, směnnost |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je orientační. Výkon povolání je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Poruchy vidění.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2020 celkem
Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 36 026 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 23 666 Kč do 55 455 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 37 954 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 29 233 Kč do 48 046 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Chemičtí technici kontroly kvality, laboranti a pracovníci v příbuzných oborech (CZ-ISCO 31165)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 32 803 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 24 498 Kč do 50 080 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 36 976 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 29 212 Kč do 48 209 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2020
Technici v chemickém inženýrství a příbuzných oborech (CZ-ISCO 3116)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Jihočeský kraj | 24 912 Kč | 31 089 Kč | 34 943 Kč | 49 255 Kč | - | - | - | - |
Plzeňský kraj | 26 484 Kč | 37 689 Kč | 41 037 Kč | 61 701 Kč | - | - | - | - |
Karlovarský kraj | 30 015 Kč | 44 650 Kč | 45 299 Kč | 60 664 Kč | - | - | - | - |
Ústecký kraj | 21 971 Kč | 37 581 Kč | 39 686 Kč | 56 904 Kč | - | - | - | - |
Liberecký kraj | 26 747 Kč | 41 914 Kč | 45 454 Kč | 64 793 Kč | - | - | - | - |
Pardubický kraj | 24 664 Kč | 31 859 Kč | 35 658 Kč | 50 021 Kč | - | - | - | - |
Kraj Vysočina | 28 252 Kč | 40 869 Kč | 42 950 Kč | 60 111 Kč | - | - | - | - |
Olomoucký kraj | 25 640 Kč | 35 249 Kč | 39 220 Kč | 54 447 Kč | - | - | - | - |
Zlínský kraj | 28 339 Kč | 42 738 Kč | 45 635 Kč | 67 661 Kč | - | - | - | - |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.