Otevřená a všem dostupná databáze povolání spravovaná
Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR

Povolání

Hospodyně

Odborný směr:

Služby provozní a osobní

Odborný podsměr:

služby pro domácnosti a firmy

Kvalifikační úroveň:

Střední vzdělání s výučním listem tříleté (NSP 3)

Detailní informace

Alternativní názvy

Housekeeper

Regulované povolání

Ne

ID jednotky práce

181

Datum zveřejnění

31. 1. 2012

Datum poslední aktualizace

11. 5. 2020

Charakteristika

Hospodyně provádí pravidelný i generální úklid a údržbu domácností klientů, vykonává běžné domácí a další obslužné práce, případně zajišťuje doprovod dětem a péči o domácí zvířata.

Pracovní činnosti

  • Provádění úklidu domácností – pravidelného i generálního.
  • Praní, sušení a žehlení prádla.
  • Základní údržba a obsluha domácích spotřebičů.
  • Nákup a uskladňování potravin.
  • Příprava stravování včetně stolování.
  • Nakupování spotřebního zboží a materiálu.
  • Manipulace s chemickými koncentráty a naředěnými přípravky.
  • Příležitostné zajišťování doprovodu dětem a péče o domácí zvířata.
  • Údržba interiérové zeleně.
  • Dohled nad pracovníky a firmami vykonávajícími různé služby pro domácnost klienta.
  • Dodržování zásad bezpečnosti práce při nakládání s chemickými a čisticími prostředky.

Příklady činností ze soukromého sektoru

Příklady činností nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné, nejsou podkladem pro určování zaručené mzdy. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).

Text příkladu Tarifní stupeň
Odstranění plísní, nečistot, pachů a mastnoty v kuchyňském prostoru, vyčištění spár a keramických obkladů, odmaštění a vyčištění kuchyňských elektrických spotřebičů 4
Odstranění vodního kamene u kuchyňské baterie, vyčištění umyvadla a odpadu, dezinfekce kuchyňské linky. 3
Bezpečné dávkování vhodných chemických a dezinfekčních přípravků při čištění kuchyňské linky, odmašťování skvrn z kuchyňského nábytku. 3
Vysávání a čištění koberce, čalounění a bytových textilií za použití vysavače na mokré čištění koberců. 3
Mytí a desinfekce koupelen a WC včetně doplnění toaletního papíru ev. jednorázových ručníků a mýdla. 3
Provádění klasického čištění oken, zrcadel a skleněných ploch za použití stěrky nebo za použití napařovacího čističe, čištění vnitřních i venkovních žaluzií. 3
Mytí a čištění keramických obkladů, dřevěných obkladů, stěn, stropů. 3
Bezpečná manipulace s elektrickým zařízením včetně pojistek, pravidelná výměna baterií do elektrických spotřebičů. 3
Provádění pravidelné péče o ledničku a mrazničku, včetně čištění, odmrazování a dezinfekce. 3
Příprava a servírování pohoštění na dětské oslavě, včetně výzdoby, prostírání a následného mytí nádobí a úklidu. 3
Vynesení smíšeného i tříděného odpadu, výměna sáčků u odpadních košů, dezinfekce odpadních košů. 2
Hnojení, zalévání a zastřihávání interiérových rostlin. 2

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.

Název oboru Typ číselníku KKOV/RVP Kód Vhodnost
Střední vzdělání s výučním listem v oboru provoz služeb KKOV 6953H nejvhodnější
Provoz služeb AKVO/AKSO 6953H003 nejvhodnější
Střední vzdělání s výučním listem v oboru práce v čistírnách a prádelnách KKOV 6954E vhodná
Provozní služby AKVO/AKSO 6954E01 vhodná
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování KKOV 6551E vhodná
Strav.a ubyt.služby AKVO/AKSO 6551E01 vhodná
Provozní služby RVP 69-54-E/01 vhodná

Další vzdělání

Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.

Profesní kvalifikace


Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání

Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.

doporučené - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

Kompetenční požadavky k výkonu povolání

Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.

Odborné dovednosti

Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.

Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)

1 2 3 4 5 6 7 8
Vysávání textilií, čalounění a koberců vysavačem
Manuální úklid a čištění podlahových ploch pomocí mopů
Odstraňování prachu z povrchů nábytku a zařízení
Odstraňování vodního kamene
Provádění čištění a údržby kuchyňských a jídelních prostor
Čištění, odmašťování a údržba kuchyňských zařízení
Provádění čištění a údržby skleněných ploch včetně leštění za použití pomůcek
Dezinfekce při úklidových činnostech
Manipulace s chemickými a dezinfekčními látkami, přípravky a potřebnými pomůckami, jejich správné dávkování a bezpečné uložení
Čištění a impregnace vybavení sociálních zařízení
Manipulace s čistým a špinavým prádlem
Volba vhodných pomůcek a přístrojů k úklidu, dodržování zásad bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
Provádění praní a žehlení prádla v domácnosti
Obsluha a údržba domácích spotřebičů
Zajišťování nákupů a pochůzek pro klienta v rámci domácnosti nebo v zařízení pečovatelské služby
Poskytování příležitostné péče o dítě a domácí zvířata

Odborné znalosti

Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).

1 2 3 4 5 6 7 8
zdraví a hygiena při práci
technologické postupy úklidových prací
zásady práce a manipulace s chemickými přípravky v domácnosti
bezpečnost práce a požární ochrana
zásady úklidových prací
zásady praní v domácnosti
zásady vaření v domácnosti
zásady vedení domácnosti, domácí ekonomika

Obecné dovednosti

Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).

Kvalifikační úroveň
1 2 3
Numerická způsobilost
Ekonomické povědomí
Jazyková způsobilost v češtině
Jazyková způsobilost v angličtině

Digitální kompetence

Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.

Kvalifikační úroveň
1 2 3 4
Informační a datová gramotnost
Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu
Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu
Správa dat, informací a digitálního obsahu
Komunikace a spolupráce
Interakce prostřednictvím digitálních technologií
Sdílení prostřednictvím digitálních technologií
Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií
Netiketa
Tvorba digitálního obsahu
Bezpečnost
Ochrana životního prostředí
Řešení problémů
Řešení technických problémů

Měkké kompetence

Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).

Kvalifikační úroveň
1 2 3 4 5
Efektivní komunikace
Výkonnost
Samostatnost
Řešení problémů
Aktivní přístup

Zátěže a rizika výkonu povolání

Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).

Konkrétní pracovní podmínky a z toho vyplývající zdravotní způsobilost k výkonu povolání se vždy vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli a jeho pracovním podmínkám a mohou se odlišovat. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.

Stupeň zátěže
1 2 3 4
Zátěž prachem
Zátěž chemickými látkami
Celková fyzická zátěž
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny)
Zátěž teplem
Zátěž chladem
Zátěž hlukem
Zátěž vibracemi
Zátěž invazivními alergeny
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění
Zátěž ionizujícím zářením
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů
Zraková zátěž
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin
Lokální zátěž jemné motoriky
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách
Práce ve výškách
Duševní zátěž
Zvýšené riziko úrazu pracovníka
Zvýšené riziko obecného ohrožení
Pracovní doba, směnnost
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Zdravotní způsobilost k výkonu povolání

Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.

Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).

Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je orientační. Výkon povolání je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.

Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání

  • Prognosticky závažná onemocnění končetin, znemožňující jemnou motoriku.
  • Závažná onemocnění pohybového a nervového systému, omezující jemnou motoriku a koordinaci pohybů.
  • Závrať jakékoliv etiologie.
  • Duševní poruchy.
  • Poruchy chování.
  • Závažná psychosomatická onemocnění.
  • Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu.

Onemocnění vylučující výkon povolání/specializace povolání

  • Prognosticky závažná onemocnění končetin, znemožňující jemnou motoriku a koordinaci pohybů.
  • Závažné duševní poruchy, těžké poruchy chování.

CZ - ISCO a mzdy

Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .

CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.

  • Hospodyně v domácnostech (CZ-ISCO 51521)