Povolání
Pomocný kuchař
Odborný směr: |
Pohostinství a cestovní ruch |
Odborný podsměr: |
pohostinství |
Kvalifikační úroveň: |
Střední vzdělání; Střední vzdělání s výučním listem (NSP 2) |
Platové rozmezí: |
16 000 Kč - 26 000 Kč |
Alternativní názvy
Pomocný přípravář pokrmů, Pomocný pracovník v kuchyni, Assistant cook, Assistent Koch
Regulované povolání
Ne
ID jednotky práce
101969
Datum zveřejnění
15. 3. 2012
Datum poslední aktualizace
11. 5. 2020
Charakteristika
Pracovní činnosti
- Spolupráce při objednávání, přejímce a skladování zboží.
- Součinnost při zajišťování hospodárnosti gastronomického provozu.
- Součinnost při přípravě a expedici výrobků a pokrmů.
- Výdej pokrmů studené a teplé kuchyně.
- Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
- Dodržování HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů) a kritických bodů.
- Předběžná příprava surovin a potravin rostlinného i živočišného původu.
- Méně náročné pracovní úkony spojené s přípravou pokrmů.
- Příprava nápojů.
- Úklidové práce v gastronomickém provozu.
Příklady činností ze soukromého sektoru
Příklady činností nejsou vyčerpávající a žádným způsobem závazné, nejsou podkladem pro určování zaručené mzdy. Jsou zařazeny do 12-ti stupňové škály (viz obecná charakteristika tarifních stupňů ).
Text příkladu | Tarifní stupeň |
---|---|
Výdej pokrmů teplé i studené kuchyně včetně ostatního sortimentu. | 3 |
Provádění méně náročných úkonů spojených s výrobou pokrmů. | 3 |
Aplikace systému HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů) a dodržování kritických bodů. | 3 |
Příprava a úprava příloh na talíři. | 2 |
Příklady činností ze veřejného sektoru
Příklady činností a jejich stupeň hodnocení vycházejí převážně z nařízení vlády č.222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě, popřípadě podle nařízení vlády č. 302/2014 Sb., o katalogu správních činností, a jsou zařazeny do 16 stupňů platových tříd. Výjimku tvoří zatřídění prací v oblastech regulovaných samostatnou legislativou, které se řídí vždy dle její platné verze (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor, Armáda ČR apod.). V těchto oblastech je zatřídění prací uvedené v NSP pouze orientační.
Text příkladu | Platová třída |
---|---|
Dohotovování jídel z polotovarů, příprava na talíř a výdej. | 3 |
Dohotovování a regenerace jídel, výdej jídel a další práce v kuchyni spojené s výrobou částí jídel. | 3 |
Kvalifikace k výkonu povolání
Školní vzdělání
Školní vzdělání definuje stupeň a obor vzdělání (prostřednictvím KKOV a RVP), který je nejvhodnějším nebo vhodným vzdělanostním základem pro výkon příslušného povolání/specializace povolání.
Název oboru | Typ číselníku KKOV/RVP | Kód | Vhodnost |
---|---|---|---|
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | KKOV | 6551E | nejvhodnější |
Práce ve stravování | AKVO/AKSO | 6551E02 | nejvhodnější |
Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | KKOV | 6552E | nejvhodnější |
Kuchařské práce | AKVO/AKSO | 6552E001 | nejvhodnější |
Stravovací a ubytovací služby | RVP | 65-51-E/01 | nejvhodnější |
Práce ve stravování | RVP | 65-51-E/02 | nejvhodnější |
Bez rozlišení kmenového oboru | KKOV | 65xx | vhodná |
Další vzdělání
Další vzdělávání zahrnuje např. profesní kvalifikace dle zákona č.179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, akreditované vzdělávací kurzy (např. rekvalifikace) a další obecně uznávané kvalifikace, které vedou k získání požadované kvalifikace k výkonu daného povolání či specializace.
Legislativní požadavky na způsobilost k výkonu povolání
Nezbytné (tj. povinné) požadavky na kvalifikační způsobilost osoby k výkonu povolání – tj. požadavky upravující vstup do povolání/specializace povolání. Tyto požadavky vycházejí z konkrétního legislativního předpisu.
povinné - Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství dle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdravíKompetenční požadavky k výkonu povolání
Seznam odborných znalostí a odborných dovedností klíčových pro výkon povolání.
Odborné dovednosti
Odborné dovednosti označují schopnost vykonávat určitou pracovní činnost nebo soubor pracovních činností. Jedná se tedy o schopnost aplikovat teoretické vědomosti v praxi.
Odborné dovednosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK)
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Skladování potravinářských surovin | ||||||||
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | ||||||||
Expedice pokrmů | ||||||||
Zpracování a úprava polotovarů | ||||||||
Příprava pokrmů pro rychlé občerstvení | ||||||||
Ošetřování a skladování nápojů | ||||||||
Příprava teplých nápojů | ||||||||
Výpomoc při výrobě jídel | ||||||||
Příprava a tepelná úprava příloh | ||||||||
Čištění zařízení a výrobních prostor | ||||||||
Obsluha technologických zařízení v provozu | ||||||||
Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů | ||||||||
Přejímka potravinářských surovin |
Odborné znalosti
Odborné znalosti označují teoretické vědomosti požadované pro výkon povolání. Odborné znalosti jsou vybrány z Centrální databáze kompetencí (CDK).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
potravinářské suroviny, jejich skladování | ||||||||
bezpečnost práce a požární ochrana | ||||||||
technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla | ||||||||
stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů | ||||||||
principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů |
Obecné dovednosti
Odborné kompetence obecné (průřezové) jsou souborem odborných požadavků potřebných pro výkon práce, které zcela výhradně nesouvisí s určitou profesí. Mají průřezový charakter a jsou uplatnitelné napříč obory (např. práce na PC).
1 | 2 | 3 | |
---|---|---|---|
Počítačová způsobilost | |||
Numerická způsobilost | |||
Jazyková způsobilost v češtině | |||
Digitální kompetence
Digitální kompetence jsou souborem teoretických znalostí, praktických dovedností, schopností a postojů člověka nezbytných pro používání informačních a komunikačních technologií a digitálních médií k plnění pracovních úkolů.
Pro toto povolání nejsou digitální kompetence dosud zpracovány.
Měkké kompetence
Měkké kompetence (soft skills) jsou souborem požadavků potřebných pro kvalitní výkon práce nezávislých na konkrétní odbornosti, ale na komplexních schopnostech člověka. Jsou napříč obory přenositelné a uplatnitelné (např. tvořivé myšlení, komunikace, vedení lidí).
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|
Efektivní komunikace | |||||
Kooperace (spolupráce) | |||||
Samostatnost | |||||
Plánování a organizování práce | |||||
Aktivní přístup |
Zátěže a rizika výkonu povolání
Vymezují obvykle se vyskytující druhy zátěže vyplývající z konkrétních pracovních podmínek. Přehled druhů zátěže a vymezení stupňů zátěže používaný v NSP vychází ze základních zákonných norem (tj. zákoníku práce a zákona o ochraně veřejného zdraví a prováděcích předpisů k nim).
Konkrétní pracovní podmínky a z toho vyplývající zdravotní způsobilost k výkonu povolání se vždy vztahují ke konkrétnímu zaměstnavateli a jeho pracovním podmínkám a mohou se odlišovat. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
1 | 2 | 3 | 4 | |
---|---|---|---|---|
Zátěž teplem | ||||
Celková fyzická zátěž | ||||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | ||||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | ||||
Pracovní doba, směnnost | ||||
Zátěž chladem | ||||
Zátěž hlukem | ||||
Zátěž vibracemi | ||||
Zátěž prachem | ||||
Zátěž chemickými látkami | ||||
Zátěž invazivními alergeny | ||||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | ||||
Zátěž ionizujícím zářením | ||||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | ||||
Zraková zátěž | ||||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | ||||
Lokální zátěž jemné motoriky | ||||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | ||||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | ||||
Práce ve výškách | ||||
Duševní zátěž | ||||
Zvýšené riziko obecného ohrožení |
Legenda:
- 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný. - 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka. - 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků. - 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.
Zdravotní způsobilost k výkonu povolání
Uvádí přehled onemocnění či postižení, která vylučují nebo omezují výkon práce. U každé jednotky práce se posuzuje, zda pro ni existují onemocnění či postižení, která jsou omezujícím nebo vylučujícím faktorem pro výkon povolání nebo specializaci povolání. Při určování zdravotních podmínek se vychází z pracovních činností, pracovních podmínek a dalších kritérií popsaných v jednotce práce.
Zdravotní způsobilost je v NSP hodnocena odborníky a posudkovými lékaři (zdravotní tým). Některé obory, skupiny povolání či konkrétní povolání jsou upraveny vlastní legislativou, jejíž požadavky nelze převést do stávajícího systému hodnocení zdravotní způsobilosti. V tomto případě nejsou zdravotní způsobilosti v NSP uvedeny vůbec, nebo jsou pouze informativní a jejich závazné stanovení se řídí příslušnou legislativou, popř. je při definování nutná spolupráce s oborovým posudkovým lékařem (např. Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Armáda ČR apod.).
Uvedený výčet zdravotních způsobilostí omezujících nebo vylučujících výkon povolání je orientační. Výkon povolání je vždy závislý na přesném posouzení aktuálního zdravotního stavu. Zdravotní způsobilost konkrétního zaměstnance pro konkrétního zaměstnavatele určuje dle platné legislativy poskytovatel pracovnělékařských služeb.
Onemocnění omezující výkon povolání/specializace povolání
- Onemocnění oběhové soustavy.
- Poruchy termoregulace.
- Onemocnění ledvin.
- Závažná endokrinní onemocnění.
- Závažné poruchy krvetvorby a krvácivé stavy.
- Onemocnění oběhové soustavy s funkčním omezením.
- Chronická onemocnění dýchacích cest a plic s těžší poruchou funkce.
- Závažná onemocnění páteře.
- Závažná psychosomatická onemocnění.
- Epilepsie a jiná záchvatová onemocnění.
- Závažná nervová onemocnění.
- Nemoci pohybového systému, omezující pohyblivost a svalovou sílu.
- Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému.
CZ - ISCO a mzdy
Klasifikace CZ-ISCO je národní statistická klasifikace vypracována na základě mezinárodního standardu International Standard Classification of Occupations (ISCO -08), jehož tvůrcem je Mezinárodní organizace práce (ILO). Pro pomoc se zařazením do klasifikace zaměstnání CZ-ISCO můžete kontaktovat metodické centrum pro klasifikaci zaměstnání CZ-ISCO https://www.ispv.cz/cz/Metodicke-centrum-CZ-ISCO.aspx na emailové adrese mcISCO@ispv.cz .
CZ-ISCO je statistickou klasifikací, pomocí níž můžeme sledovat např. mzdovou úroveň jednotlivých zaměstnání nebo strukturu zaměstnanosti. Výhodou klasifikace pro statistická zjišťování je její stálost a tudíž možnost srovnání zaměstnání na různých místech a v různém čase.
Hrubé měsíční mzdy v roce 2019 celkem
Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři (CZ-ISCO 5120)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 17 736 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 13 468 Kč do 29 918 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 19 945 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 16 819 Kč do 25 819 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Pomocní kuchaři (CZ-ISCO 51203)
Střední hodnota mzdy v podnikatelské sféře byla 17 250 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 13 637 Kč do 24 250 Kč
Mzdová sféra zahrnuje oblasti soukromého sektoru, kde je zaměstnancům vyplácena mzda.
Střední hodnota platu ve státní nebo veřejné organizaci byla 18 281 Kč a obvykle se pohybovala v rozmezí od 16 016 Kč do 22 727 Kč
Platová sféra zahrnuje oblasti, kde zaměstnancům náleží plat jako odměna za práci. Zaměstnavatelem jsou zákonem určené instituce - stát, obec, kraj, státní fond, příspěvková organizace nebo školská právnická osoba.
Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2018
Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři (CZ-ISCO 5120)
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Průměr | Do | Od | Medián | Průměr | Do |
Hlavní město Praha | 13 448 Kč | 19 734 Kč | 22 324 Kč | 33 574 Kč | 17 321 Kč | 21 212 Kč | 22 353 Kč | 28 857 Kč |
Středočeský kraj | 12 638 Kč | 18 130 Kč | 19 897 Kč | 30 761 Kč | 16 590 Kč | 19 942 Kč | 20 651 Kč | 25 405 Kč |
Jihočeský kraj | - | - | - | - | 16 482 Kč | 19 558 Kč | 20 184 Kč | 24 608 Kč |
Plzeňský kraj | - | - | - | - | 16 671 Kč | 19 793 Kč | 20 794 Kč | 26 867 Kč |
Karlovarský kraj | 13 586 Kč | 22 963 Kč | 23 564 Kč | 35 545 Kč | 16 234 Kč | 19 575 Kč | 20 417 Kč | 27 368 Kč |
Ústecký kraj | - | - | - | - | 16 301 Kč | 19 430 Kč | 20 294 Kč | 25 313 Kč |
Liberecký kraj | - | - | - | - | 16 652 Kč | 19 447 Kč | 20 058 Kč | 24 542 Kč |
Královéhradecký kraj | - | - | - | - | 16 631 Kč | 19 583 Kč | 20 412 Kč | 25 106 Kč |
Pardubický kraj | - | - | - | - | 16 552 Kč | 19 498 Kč | 19 995 Kč | 23 901 Kč |
Kraj Vysočina | - | - | - | - | 15 998 Kč | 19 100 Kč | 19 710 Kč | 24 298 Kč |
Jihomoravský kraj | - | - | - | - | 16 498 Kč | 19 514 Kč | 20 357 Kč | 25 423 Kč |
Olomoucký kraj | - | - | - | - | 16 159 Kč | 19 491 Kč | 20 222 Kč | 25 270 Kč |
Zlínský kraj | - | - | - | - | 16 037 Kč | 18 874 Kč | 19 260 Kč | 22 948 Kč |
Moravskoslezský kraj | - | - | - | - | 16 097 Kč | 19 012 Kč | 19 607 Kč | 23 648 Kč |
Volná místa
Informace o volných pracovních místech jsou čerpána z portálu MPSV ČR.