Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 102573

Vedoucí stravovacího úseku

Vedoucí stravovacího úseku řídí oblast stravování ve větší provozní jednotce.

Odborný směr: Pohostinství a cestovní ruch
Odborný podsměr: pohostinství
Kvalifikační úroveň: Bakalářský studijní program; Vyšší odborné vzdělání
Alternativní názvy: Vedoucí stravování, Food & Beverage Manager
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Řízení a organizace práce provozních jednotek kuchyně, odbytových středisek a stewardingu (úklidu kuchyně).
  • Vytváření koncepce stravovacího úseku a cenové strategie.
  • Provádění kontroly dodržování předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci a vnitropodnikových směrnic.
  • Provádění kontroly dodržování pracovní kázně.
  • Zajišťování školení personálu.
  • Vedení jednání s obchodními partnery.
  • Řešení reklamací a stížností zákazníků.
  • Kontrola způsobu a formy nakládání s jídly, potravinami a jejich dalšího uchovávání (HACCP).
  • Kontrola kvality poskytovaných služeb včetně přípravy pokrmů a nápojů.
  • Kontrola správnosti postupu při účtování služeb.
  • Kontrola správnosti postupu při pohybu skladových zásob.
  • Provádění kontroly dodržování hygienických předpisů zaměstnanců stravovacího úseku.

CZ-ISCO

  • 51512 - Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz)
  • 5151 - Vedoucí provozu stravovacích, ubytovacích a dalších zařízení

Hrubé měsíční mzdy podle krajů v roce 2023

Vedoucí provozu stravovacích, ubytovacích a dalších zařízení (CZ-ISCO 5151)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 19 998 Kč 34 685 Kč 62 160 Kč 25 293 Kč 36 638 Kč 52 227 Kč
Středočeský kraj 17 300 Kč 28 472 Kč 55 296 Kč 27 233 Kč 38 567 Kč 48 738 Kč
Jihočeský kraj - - - 25 328 Kč 38 425 Kč 48 002 Kč
Plzeňský kraj - - - 25 809 Kč 39 809 Kč 50 330 Kč
Karlovarský kraj - - - 27 107 Kč 37 526 Kč 49 401 Kč
Ústecký kraj - - - 27 471 Kč 38 569 Kč 50 160 Kč
Liberecký kraj - - - 30 491 Kč 38 911 Kč 48 402 Kč
Královéhradecký kraj - - - 27 171 Kč 38 059 Kč 47 524 Kč
Pardubický kraj - - - 28 447 Kč 38 960 Kč 48 055 Kč
Kraj Vysočina - - - 32 307 Kč 39 457 Kč 49 060 Kč
Jihomoravský kraj 21 909 Kč 37 703 Kč 71 463 Kč 25 887 Kč 37 699 Kč 50 414 Kč
Olomoucký kraj 24 582 Kč 28 921 Kč 52 038 Kč 24 154 Kč 36 597 Kč 50 463 Kč
Zlínský kraj 18 260 Kč 37 582 Kč 56 247 Kč 28 470 Kč 38 344 Kč 47 557 Kč
Moravskoslezský kraj - - - 23 693 Kč 37 121 Kč 47 788 Kč

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
5151 Vedoucí provozu stravovacích, ubytovacích a dalších zařízení 33 751 Kč 37 940 Kč
51512 Vedoucí provozu v ubytování, stravování a pohostinství (kromě školních jídelen a menz) 30 868 Kč 34 906 Kč

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Duševní zátěž x
Pracovní doba, směnnost x x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž hlukem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž invazivními alergeny x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Práce ve výškách x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
RVP Hotelnictví 65-42-N/xx
KKOVTypeEnum.1 Vyšší odborné vzdělání v oboru gastronomie 6541N
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program v oboru ekonomika a management 6208R

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program ve skupině oborů ekonomie 62xxR
KKOVTypeEnum.1 Vyšší odborné vzdělání v oboru hotelnictví a turismus 6542N
KKOVTypeEnum.1 Bakalářský studijní program ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus 65xxR
KKOVTypeEnum.1 Vyšší odborné vzdělání v oboru management 6431N

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h32.Z.1011 Organizace a řízení činnosti pracovníků svěřených úseků v oblasti stravování (kuchyně, restaurace) 7 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.C.2012 Projednávání smluvních podmínek s obchodními partnery s cílem zajistit plynulé zásobování stravovacího úseku 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h33.D.3015 Kontrola správnosti postupu při prodeji a účtování výrobků, zboží a služeb 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.C.2113 Vyřizování závažných stížností či reklamací zákazníků 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.D.8111 Příprava podkladů a uzavírání smluv s obchodními partnery 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.C.2112 Spoluvytváření obchodní strategie ubytovacího zařízení 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.D.8112 Zpracovávání požadovaných agend (např. statistická hlášení, harmonogramy služeb, podklady pro zpracování mezd apod.) 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.2012 Předkládání návrhů na využívání nových technologií a pracovních postupů při zajišťování stravování, uchovávání a skladování výrobků a surovin 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.D.3013 Kontrola dodržování předpisů v oblasti požární ochrany, ochrany a bezpečnosti zdraví při práci, hygieny a vnitropodnikových předpisů 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.D.3012 Kontrola dodržování norem platných pro výrobu jídel, způsobu a formy nakládání s jídly, potravinami, způsobu jejich dalšího uchovávání a skladování surovin 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32.Z.2011 Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h31.D.3014 Kontrola skladových zásob a jejich pohybů 5 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
h32._.0001 provoz restaurací, vináren a dalších zařízení veřejného stravování, související předpisy 6 CompetenceSuitabilityEnum.2
h32._.0021 technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla 6 CompetenceSuitabilityEnum.1
h32._.0022 principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů 6 CompetenceSuitabilityEnum.1
h32._.0031 stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů 6 CompetenceSuitabilityEnum.1

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 2
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 2
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 2
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 3
2.6 Kompetence k vedení lidí 2
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 3
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 4
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 4
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 3
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 4
4.4 Kompetence k řešení problémů 5
4.5 Kompetence k samostatnosti 4
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 3
1.2 Kompetence k flexibilitě 4
1.3 Kompetence ke kreativitě 3
2.2 Kompetence ke kooperaci 4
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 3

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Duševní poruchy a poruchy chování

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.