| Typ JP | ID | 
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 103551 | 
Šéfkuchař organizuje a kontroluje práci kuchyňského personálu, tvoří vhodné skladby pokrmů, které sestavuje do jídelního lístku a připravuje, aranžuje a expeduje jednoduchou, složitou a kombinovanou přípravou předkrmy a pokrmy studené i teplé kuchyně dle vlastních nebo běžných receptur.
| Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch | 
| Odborný podsměr: | pohostinství | 
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou | 
| Alternativní názvy: | Masterchef | 
| Regulovaná jednotka práce: | Ne | 
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do | 
| Hlavní město Praha | 24 290 Kč | 49 997 Kč | 87 482 Kč | - | - | - | 
| Středočeský kraj | 36 481 Kč | 46 995 Kč | 62 225 Kč | - | - | - | 
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 3434 | Šéfkuchaři a šéfcukráři | 42 040 Kč | 36 614 Kč | 
| 34342 | Šéfkuchaři v hotelových restauracích | 57 287 Kč | - | 
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO | 
|---|---|---|
| 3434 | Šéfkuchaři a šéfcukráři | http://data.europa.eu/esco/isco/C3434 | 
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 | 
|---|---|---|---|---|
| Zátěž teplem | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | x | ||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
| Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | 
                        Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: | 
                    ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Gastronomie | 65-41-L/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru gastronomie | 6541M | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru gastronomie | 6541L | ||
| KKOVTypeEnum.3 | Kuchař | 6541L006 | ||
| KKOVTypeEnum.3 | Gastronomie | 6541L51 | ||
                        Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: | 
                    ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551H | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce | 6552H | ||
| KKOVTypeEnum.3 | Kuchař | 6552H001 | ||
                    Odborné dovednosti | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| h31.Z.2012 | Organizování práce v gastronomickém provozu | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.D.5011 | Výpočty množství jednotlivých surovin pro připravované pokrmy | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.D.2011 | Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e16.A.6021 | Aranžování a úprava při servírování | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e14.A.1014 | Dohotovování a zdobení teplých a studených restauračních moučníků | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.3016 | Úprava pokrmů před expedicí | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.4011 | Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení. | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h13.A.4094 | Manipulace se zbožím a jeho ošetřování při dodržení zásad HACCP | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.B.1010 | Obsluha technologických zařízení v provozu | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.D.7011 | Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e14.D.7002 | Sestavování vlastních receptur pro restaurační moučníky | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.A.3017 | Příprava pokrmů a specialit na objednávku | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
                    Odborné znalosti | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| h32._.0021 | technologie vaření a dalších prací v kuchyni, recepty pro různá jídla | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e14._.0016 | technologie výroby cukrářských výrobků | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32._.0002 | výživa a nauka o potravinách | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
                    Obecné dovednosti | 
                ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 | 
| b01 | Počítačová způsobilost | 0 | 
| b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 | 
| b03 | Numerická způsobilost | 0 | 
| b04 | Ekonomické povědomí | 0 | 
| b05 | Právní povědomí | 0 | 
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 0 | 
| b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 0 | 
| b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
                    Měkké kompetence | 
                ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 | 
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 0 | 
| 2.6 | Kompetence k vedení lidí | 0 | 
| 3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 0 | 
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 0 | 
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 0 | 
| 1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 0 | 
| 4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 0 | 
| 4.4 | Kompetence k řešení problémů | 0 | 
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 0 | 
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 0 | 
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 0 | 
| 1.2 | Kompetence k flexibilitě | 0 | 
| 1.3 | Kompetence ke kreativitě | 0 | 
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 0 | 
| 2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 0 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.