| Typ JP | ID | 
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 103550 | 
Degustátor potravin a nápojů senzoricky hodnotí potraviny a nápoje na základě poznání základních kvalitativních parametrů, znalecky hodnotí jejich kvalitu a chuť podle očekávaných, typických a určených charakteristik.
| Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství | 
| Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru | 
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s maturitní zkouškou; Střední vzdělání s výučním listem i maturitní zkouškou | 
| Alternativní názvy: | Degustátor, Ochutnávač, Ochutnávač potravin a nápojů, Senzorický kontrolor potravin a nápojů, Food and beverage taster | 
| Regulovaná jednotka práce: | Ne | 
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do | 
| Hlavní město Praha | 38 171 Kč | 50 265 Kč | 100 144 Kč | - | - | - | 
| Středočeský kraj | 32 683 Kč | 44 722 Kč | 72 620 Kč | - | - | - | 
| Plzeňský kraj | 39 019 Kč | 52 525 Kč | 63 540 Kč | - | - | - | 
| Moravskoslezský kraj | 23 920 Kč | 42 535 Kč | 59 257 Kč | - | - | - | 
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři kvality potravin a nápojů a příbuzní pracovníci | 38 504 Kč | - | 
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO | 
|---|---|---|
| 7515 | Ochutnávači, degustátoři a kontroloři jakosti potravin a nápojů | http://data.europa.eu/esco/isco/C7515 | 
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 | 
|---|---|---|---|---|
| Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
| Pracovní doba, směnnost | x | 
                        Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: | 
                    ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Analýza potravin | 29-42-M/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analýza potravin | 2942M | ||
                        Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: | 
                    ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Technologie potravin | 29-41-M/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru potravinářství | 2941M | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru potravinářství | 2941L | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analýza potravin | 2942L | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru průmyslová chemie | 2842M | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru průmyslová chemie | 2842L | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru chemická technologie | 2841M | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru aplikovaná chemie | 2844M | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru aplikovaná chemie | 2844L | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) v oboru analytická chemie aplikovaná | 2843M | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru analytická chemie aplikovaná | 2843L | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxM | ||
                    Odborné dovednosti | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| e11.D.6120 | Analyzování vlivů působících na kvalitu surovin, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.D.6140 | Zjišťování příčin snížené kvality potravinářských výrobků a navrhování opatření k dosažení žádoucí kvality | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.D.3922 | Senzorické hodnocení surovin a finálních produktů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| c12.D.6101 | Senzorické posuzování vín | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.D.4120 | Kvalitativní zkoušky surovin, materiálů, polotovarů a výrobků v potravinářské výrobě | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.D.2510 | Volba metod kontroly kvality potravinářských výrobků | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.D.1115 | Posuzování kvality surovin, polotovarů a hotových pokrmů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.D.3908 | Posuzování kvality surovin, polotovarů a výrobků při výrobě potravinářských výrobků | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.D.8812 | Posuzování úrovně shody potravin s platnými právními předpisy | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.A.5112 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
                    Odborné znalosti | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| e11._.0094 | metody hodnocení potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e15._.0094 | metody hodnocení nápojů | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| c12._.0024 | zásady a postupy hodnocení vína nebo piva | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0095 | legislativa související s výrobou potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0093 | zásady racionální výživy | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0003 | potravinářská chemie | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0005 | technologie potravinářské výroby | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0004 | sanitační chemie | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0092 | hygiena potravin | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 4 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
                    Obecné dovednosti | 
                ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 | 
| b01 | Počítačová způsobilost | 1 | 
| b03 | Numerická způsobilost | 1 | 
| b05 | Právní povědomí | 2 | 
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 | 
| b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
                    Měkké kompetence | 
                ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 | 
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 1 | 
| 1.3 | Kompetence ke kreativitě | 2 | 
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 2 | 
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 | 
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 4 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.