Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.1 | 103545 |
Cukrovarník se podílí na výrobě cukru a dalších cukrovarnických výrobků, obsluhuje technologické zařízení na praní a řezání cukrové řepy, získávání, čištění a zahuštění šťávy až po finální výrobek.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Obsluha potravinářských strojů a zařízení, Food machine operator, Operátor linky v potravinářství |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 29 765 Kč | 39 782 Kč | 54 647 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 25 732 Kč | 42 462 Kč | 62 959 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 25 580 Kč | 34 724 Kč | 46 110 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 30 922 Kč | 43 980 Kč | 63 247 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 31 757 Kč | 40 376 Kč | 48 399 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 31 393 Kč | 42 637 Kč | 53 667 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 23 184 Kč | 37 243 Kč | 51 380 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 24 096 Kč | 38 489 Kč | 50 192 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 35 836 Kč | - |
81607 | Obsluha strojů na zpracování cukru, čaje, kávy a kakaa | 29 650 Kč | - |
Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
---|---|---|
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru potravinář, potravinářské práce | 2951H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce | 4151H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxE | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxH |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e16.A.1012 | Příjem a zpracování suroviny pro výrobu cukru | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.B.1009 | Obsluha strojního zařízení a automatického systému řízení na surovárně | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.B.1010 | Obsluha strojního zařízení a automatického systému řízení v rafinerii cukru | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.A.1014 | Zpracování meziproduktu na úseku rafinerie-krystalizace při výrobě cukru | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.A.1011 | Výroba cukru a dalších cukrovarnických produktů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.D.2963 | Posouzení kvality suroviny pro výrobu cukru a smyslové posouzení kvality polotovarů a hotových výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.A.1013 | Provádění hygienicko-sanitačních činností v cukrovaru, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin, využívání systému a standardů kvality potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e16.C.3017 | Vedení základní provozní evidence v rafinerii cukru | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e16._.0015 | technologie výroby cukru a dalších cukrovarnických produktů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 1 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 1 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.