| Typ JP | ID | 
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 102108 | 
Číšník zajišťuje kompletní servis pro hosty gastronomického nebo pohostinského provozu, servíruje pokrmy a nápoje a poskytuje rady při jejich výběru z jídelního nebo nápojového lístku.
| Odborný směr: | Pohostinství a cestovní ruch | 
| Odborný podsměr: | pohostinství | 
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté | 
| Alternativní názvy: | Bartender, Head waiter, Waitress, Waiter, Vrchní číšník, Servírka, Obsluha hostů | 
| Regulovaná jednotka práce: | Ne | 
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do | 
| Hlavní město Praha | 18 905 Kč | 22 681 Kč | 39 480 Kč | - | - | - | 
| Jihomoravský kraj | 18 900 Kč | 21 284 Kč | 31 641 Kč | - | - | - | 
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 5131 | Číšníci a servírky | 22 668 Kč | 31 056 Kč | 
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO | 
|---|---|---|
| 5131 | Číšníci a servírky | http://data.europa.eu/esco/isco/C5131 | 
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 | 
|---|---|---|---|---|
| Zátěž hlukem | x | x | ||
| Celková fyzická zátěž | x | x | ||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | x | ||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
| Duševní zátěž | x | x | ||
| Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | 
                        Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: | 
                    ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Kuchař - číšník | 65-51-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553H | ||
                        Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: | 
                    ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Práce ve stravování | 65-51-E/02 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551H | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka | 6553E | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování | 6551E | ||
                    Odborné dovednosti | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| h32.C.2011 | Vyřizování objednávek hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.C.4011 | Inkasování plateb od hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.6002 | Ošetřování a skladování nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.D.7011 | Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.Z.2011 | Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.C.1011 | Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.3032 | Výroba míchaných nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.6021 | Příprava a výzdoba tabulí a prostor | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.5009 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.A.6310 | Příprava a podávání nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.D.1010 | Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h31.B.1014 | Nakládání s inventářem | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h13.B.4011 | Obsluha pokladny a pokladních systémů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h13.D.5011 | Kalkulace ceny a vyúčtování tržeb | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.B.1032 | Obsluha výčepních zařízení | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32.A.6001 | Skladování potravinářských surovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
                    Odborné znalosti | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| h32._.0031 | stolničení, servírování jídel, zásady obsluhy hostů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 2 | CompetenceSuitabilityEnum.1 | 
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h32._.0001 | provoz restaurací, vináren a dalších zařízení veřejného stravování, související předpisy | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 | 
| h32._.0022 | principy obsluhy barových zařízení, receptury pro přípravu různých nápojů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| h13._.0017 | způsoby plateb v obchodním styku | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
                    Obecné dovednosti | 
                ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 | 
| b01 | Počítačová způsobilost | 1 | 
| b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 | 
| b03 | Numerická způsobilost | 2 | 
| b04 | Ekonomické povědomí | 1 | 
| b05 | Právní povědomí | 0 | 
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 | 
| b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 1 | 
| b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
                    Digitální kompetence | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
| 1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
| 5.2 | Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií | 2 | |
| 5.1 | Řešení technických problémů | 2 | |
| 4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
| 4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
| 4.2 | Ochrana osobních dat a soukromí | 1 | |
| 4.1 | Ochrana zařízení | 1 | |
| 3.3 | Autorská práva a licence | 1 | |
| 3.2 | Integrace a přepracování digitálního obsahu | 1 | |
| 3.1 | Tvorba digitálního obsahu | 1 | |
| 2.4 | Netiketa | 1 | |
| 2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 2.1 | Interakce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 1.3 | Správa dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
| 1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 2 | |
| 5.4 | Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích | 2 | |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
                    Měkké kompetence | 
                ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 | 
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 3 | 
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 | 
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 3 | 
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 | 
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 3 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.