| Typ JP | ID | 
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 102167 | 
Mlynář samostatně ovládá, kontroluje a seřizuje stroje a linky na potravinářské čištění obilí před mlýnským zpracováním, na mletí a na míchání mlýnských výrobků.
| Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství | 
| Odborný podsměr: | výroba mouky, výroba pekárenských výrobků | 
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté | 
| Alternativní názvy: | Mládek, Pomocník mlynáře, Obsluha mlynářských strojů, Obsluha zařízení sil, Obsluha mlýnských strojů | 
| Regulovaná jednotka práce: | Ne | 
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do | 
| Hlavní město Praha | 29 765 Kč | 39 782 Kč | 54 647 Kč | - | - | - | 
| Středočeský kraj | 25 732 Kč | 42 462 Kč | 62 959 Kč | - | - | - | 
| Jihočeský kraj | 25 580 Kč | 34 724 Kč | 46 110 Kč | - | - | - | 
| Karlovarský kraj | 30 922 Kč | 43 980 Kč | 63 247 Kč | - | - | - | 
| Ústecký kraj | 31 757 Kč | 40 376 Kč | 48 399 Kč | - | - | - | 
| Liberecký kraj | 31 393 Kč | 42 637 Kč | 53 667 Kč | - | - | - | 
| Jihomoravský kraj | 23 184 Kč | 37 243 Kč | 51 380 Kč | - | - | - | 
| Moravskoslezský kraj | 24 096 Kč | 38 489 Kč | 50 192 Kč | - | - | - | 
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 35 836 Kč | - | 
| 81609 | Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků | 35 773 Kč | - | 
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO | 
|---|---|---|
| 8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | http://data.europa.eu/esco/isco/C8160 | 
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 | 
|---|---|---|---|---|
| Zátěž prachem | x | x | ||
| Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
| Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
| Zátěž chladem | x | x | ||
| Zátěž hlukem | x | x | ||
| Zraková zátěž | x | x | ||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
| Duševní zátěž | x | x | ||
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | 
                        Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: | 
                    ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Výrobce potravin | 29-51-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru mlynář, mlynářské práce | 2952H | ||
                        Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: | 
                    ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
                    Odborné dovednosti | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| e13.D.3035 | Příjem a uchovávání (ošetřování) surovin, polotovarů a přísad pro mlynářskou výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13.B.1020 | Obsluha a monitorování mlýnské výroby, technologických zařízení a kontrola parametrů výrobního procesu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13.B.1017 | Obsluha a monitorování linek na míchání mouky, skladování a balení mlýnských výrobků a dávkování zlepšovacích přípravků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13.A.6012 | Odběr vzorků při zpracování mlýnských výrobků a smyslové posuzování jejich kvality | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.D.3928 | Provádění kontroly vlhkosti a zdravotní nezávadnosti mlýnských výrobků | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13.D.2022 | Provádění laboratorních zkoušek surovin, meziproduktů a výrobků v mlýnské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.Z.5002 | Zabezpečování ovládacích opatření v systému řízení kvality a bezpečnosti potravin a krmiv na kritických a kontrolních bodech v mlýnech | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13.D.2031 | Používání potravinářských aditiv v mlýnské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13.Z.0002 | Využívání metodiky analýzy nebezpečí na kritických kontrolních bodech (HACCP) při řízení kvality a bezpečnosti potravin v mlýnské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13.A.6032 | Skladování, balení a expedice mlynářských výrobků a krmných směsí | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13.A.4003 | Provádění běžné údržby a drobných oprav mlýnských strojů a zařízení v mlýnech | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13.D.8118 | Vedení provozní evidence v mlynářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13.A.5009 | Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v mlýnském provozu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
                    Odborné znalosti | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| e13._.0011 | technologie zpracování mouky | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e13._.0042 | technologie výroby škrobařských produktů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
                    Obecné dovednosti | 
                ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 | 
| b03 | Numerická způsobilost | 1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
                    Digitální kompetence | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
| 1.1 | Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
| 1.2 | Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu | 1 | |
| 2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
| 4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
| 4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
| 5.1 | Řešení technických problémů | 1 | |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
                    Měkké kompetence | 
                ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 | 
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 | 
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 | 
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 | 
| 4.4 | Kompetence k řešení problémů | 1 | 
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.