| Typ JP | ID | 
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.2 | 100834 | 
Pracovník porážky a bourárny se podílí na porážce jatečných zvířat, vykrvuje, dělí, vykosťuje, třídí maso a provádí jatečnou úpravu těl jatečných zvířat a vedlejších jatečních produktů, zajišťuje jejich ošetření a skladování.
| Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství | 
| Odborný podsměr: | zpracování masa, masných výrobků a ryb | 
| Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté | 
| Alternativní názvy: | Řezník bourač, Řezník porážeč, Řezník porcovač, Řezník vyřezávač masa, Řezník vyvrhovač, Průmyslový drůbežář, Zpracovatel drůbeže, Zpracovatel masa, Zpracovatel ryb, Butcher, Meat cutter, Slaughterer, Pracovník bourárny, Pracovník porážky | 
| Regulovaná jednotka práce: | Ne | 
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do | 
| Hlavní město Praha | 31 358 Kč | 44 921 Kč | 49 968 Kč | - | - | - | 
| Ústecký kraj | 30 883 Kč | 44 530 Kč | 53 037 Kč | - | - | - | 
| Kraj Vysočina | 21 598 Kč | 36 432 Kč | 52 591 Kč | - | - | - | 
| Olomoucký kraj | 33 595 Kč | 40 894 Kč | 54 098 Kč | - | - | - | 
| Moravskoslezský kraj | 28 979 Kč | 39 516 Kč | 49 878 Kč | - | - | - | 
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 7511 | Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci | 33 056 Kč | - | 
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO | 
|---|---|---|
| 7511 | Zpracovatelé masa, ryb a pracovníci v příbuzných oborech | http://data.europa.eu/esco/isco/C7511 | 
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 | 
|---|---|---|---|---|
| Celková fyzická zátěž | x | x | ||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
| Zátěž chladem | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | x | ||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Pracovní doba, směnnost | x | |||
| Zátěž teplem | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | 
                        Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: | 
                    ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Řezník - uzenář | 29-56-H/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce | 2956H | ||
                        Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: | 
                    ||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| RVP | Potravinářská výroba | 29-51-E/01 | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru řezník-uzenář, řeznické a uzenářské práce | 2956E | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Základní vzdělání v oboru základní škola | 7901C | ||
                    Odborné dovednosti | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| e11.B.4010 | Omračování a vykrvování jatečných zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.1090 | Bourání a porcování masa | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.2095 | Vykolování jatečných zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.2094 | Úprava povrchu těl jatečných zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.B.1050 | Obsluha strojního a technologického vybavení jatečného provozu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.2096 | Půlení a konečná úprava jatečně upravených těl jatečných zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.1094 | Dělení a vykosťování masa jatečných zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.1095 | Dělení a vykosťování hovězího masa | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.1096 | Dělení a vykosťování telecího masa | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.1097 | Dělení a vykosťování skopového, kozího, koňského masa a zvěřiny | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.6113 | Třídění jednotlivých druhů vykostěného masa pro výsek a výrobu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.6105 | Ošetření a skladování jatečně upravených těl jatečných zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.6106 | Ošetření a skladování krve | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.6107 | Opracování, třídění, konzervace a skladování střev | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.6108 | Třídění, ošetření, konzervace a skladování kůží | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.6109 | Třídění a skladování kostí | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.6112 | Zacházení s jatečnými odpady a jejich likvidace | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.6114 | Skladování a konzervace čerstvého masa | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.B.1051 | Obsluha strojního a technologického vybavení bourárny | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
                    Odborné znalosti | 
                |||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost | 
| c16._.0001 | fyziologie a anatomie různých druhů zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| c16._.0012 | choroby hospodářských zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0022 | konzervárenská technologie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| c11._.0074 | welfare zvířat | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
| l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
                    Obecné dovednosti | 
                ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 | 
| b03 | Numerická způsobilost | 1 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
                    Měkké kompetence | 
                ||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 | 
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 | 
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 | 
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 | 
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 2 | 
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 3 | 
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.