Typ JP | ID |
---|---|
Povolání | 102177 |
Potravinářský dělník provádí dle technologického postupu a pokynu nadřízeného přípravné, obslužné a manipulační práce při výrobě potravinářských výrobků a obsluhuje jednoduché stroje a zařízení, případně dozoruje kompletní linky na výrobu potravin.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | nezařazeno do odborného podsměru |
Kvalifikační úroveň: | Základní vzdělání; Střední vzdělání bez výučního listu; Střední vzdělání s výučním listem dvouleté |
Alternativní názvy: | Dělník v potravinářské výrobě, Dělník v potravinářství, Operátor v potravinářské výrobě, General labourer, Pomocný dělník |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 23 211 Kč | 30 744 Kč | 42 937 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 21 873 Kč | 32 195 Kč | 51 801 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 17 436 Kč | 27 333 Kč | 35 717 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 22 298 Kč | 31 697 Kč | 42 543 Kč | - | - | - |
Karlovarský kraj | 25 120 Kč | 44 145 Kč | 51 365 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 26 171 Kč | 35 136 Kč | 42 337 Kč | - | - | - |
Kraj Vysočina | 16 783 Kč | 22 905 Kč | 33 340 Kč | - | - | - |
Jihomoravský kraj | 19 587 Kč | 28 330 Kč | 38 387 Kč | - | - | - |
Zlínský kraj | 22 559 Kč | 30 305 Kč | 39 605 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 21 544 Kč | 30 076 Kč | 38 564 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 28 999 Kč | - |
81609 | Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků | 29 496 Kč | - |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž vibracemi | x | x | ||
Zátěž prachem | x | x | ||
Zátěž invazivními alergeny | x | x | ||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | x | ||
Pracovní doba, směnnost | x | x | ||
Zátěž teplem | x | x | ||
Zátěž chladem | x | x | ||
Zátěž hlukem | x | x | ||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Práce ve výškách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
RVP | Potravinářská výroba | 29-51-E/01 | ||
RVP | Potravinářské práce | 29-51-E/02 | ||
KKOV | Střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů potravinářství a potravinářská chemie | 29xxE |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOV | Střední vzdělání s výučním listem | xxxxE |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11.D.3016 | Příjem a uchovávání surovin a přísad pro potravinářskou výrobu | 2 | Nutné |
e11.D.1113 | Výroba potravin dle technologického postupu | 2 | Nutné |
e11.A.6051 | Skladování, uchovávání, balení a expedice potravinářských polotovarů a výrobků | 2 | Nutné |
e11.B.1001 | Obsluha samostatných potravinářských strojů a zařízení | 2 | Nutné |
e11.A.3131 | Výpočet spotřeby, příprava a úprava surovin pro danou potravinářskou výrobu | 2 | Nutné |
e11.D.4101 | Smyslové posuzování kvality polotovarů a hotových potravinářských výrobků dle standardů | 2 | Nutné |
e11.D.3201 | Kontrola chodu výrobních linek a technologických souborů v potravinářství | 2 | Nutné |
e21.A.6055 | Manipulační práce | 2 | Nutné |
e11.D.8108 | Provádění základní evidence v potravinářské výrobě | 2 | Nutné |
e11.A.5001 | Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin | 2 | Nutné |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | Nutné |
e11._.0002 | základní druhy strojů a zařízení v potravinářské výrobě | 3 | Nutné |
e11._.0001 | potravinářské suroviny, jejich skladování | 3 | Nutné |
e11._.0061 | systémy a standardy kvality v potravinářství | 3 | Nutné |
e11._.0091 | zásady správné hygienické a výrobní praxe | 3 | Nutné |
e11._.0006 | řízení alergenů | 3 | Nutné |
e11._.0004 | sanitační chemie | 3 | Nutné |
l24._.0018 | bezpečnost práce a požární ochrana | 3 | Nutné |
l24._.0002 | zdraví a hygiena při práci | 3 | Nutné |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Digitální kompetence |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-4 | |
2.2 | Sdílení prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
2.3 | Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií | 1 | |
4.3 | Ochrana zdraví a duševní pohody | 1 | |
4.4 | Ochrana životního prostředí | 1 | |
5.1 | Řešení technických problémů | 1 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 1 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 2 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 1 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 1 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.