Typ JP | ID |
---|---|
WorkUnitTypeEnum.2 | 101898 |
Lihovarník zajišťuje výrobu lihu a destilátů v celém jejím rozsahu od příjmu surovin, přes fermentaci, destilaci, až po předání vyrobeného lihu nebo destilátu.
Odborný směr: | Potravinářství a krmivářství |
Odborný podsměr: | výroba nápojů |
Kvalifikační úroveň: | Střední vzdělání s výučním listem tříleté |
Alternativní názvy: | Destilatér, Biochemik kvasných nápojů |
Regulovaná jednotka práce: | Ne |
Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
Hlavní město Praha | 28 634 Kč | 38 297 Kč | 50 966 Kč | - | - | - |
Středočeský kraj | 23 621 Kč | 39 633 Kč | 61 062 Kč | - | - | - |
Jihočeský kraj | 23 692 Kč | 31 432 Kč | 43 496 Kč | - | - | - |
Plzeňský kraj | 29 961 Kč | 40 540 Kč | 50 523 Kč | - | - | - |
Ústecký kraj | 28 130 Kč | 36 121 Kč | 47 241 Kč | - | - | - |
Liberecký kraj | 31 130 Kč | 39 293 Kč | 48 382 Kč | - | - | - |
Královéhradecký kraj | 21 126 Kč | 27 919 Kč | 39 932 Kč | - | - | - |
Olomoucký kraj | 22 897 Kč | 31 448 Kč | 42 265 Kč | - | - | - |
Moravskoslezský kraj | 23 335 Kč | 31 520 Kč | 42 354 Kč | - | - | - |
Medián za ČR celkem | |||
---|---|---|---|
CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
7514 | Zpracovatelé ovoce, zeleniny a příbuzných produktů | 30 560 Kč | - |
8160 | Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků | 33 768 Kč | - |
81605 | Obsluha strojů na výrobu nápojů | 36 099 Kč | - |
Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
---|---|---|---|---|
Zátěž hlukem | x | |||
Zátěž invazivními alergeny | x | |||
Celková fyzická zátěž | x | |||
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | x | ||
Práce ve výškách | x | x | ||
Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
Pracovní doba, směnnost | x | |||
Zátěž teplem | x | |||
Zátěž chladem | x | |||
Zátěž vibracemi | x | |||
Zátěž prachem | x | |||
Zátěž chemickými látkami | x | |||
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
Zraková zátěž | x | |||
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | |||
Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
Duševní zátěž | x | |||
Zvýšené riziko obecného ohrožení | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín | 2959H |
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
---|---|---|---|---|
Typ | Název | Kód | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce | 2957H | ||
KKOVTypeEnum.1 | Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín | 2959E |
Odborné dovednosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e15.B.1018 | Obsluha destilačních aparátů a dalších zařízení pro výrobu lihovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.A.6101 | Odběr vzorků vyrobené lihoviny pro laboratorní analýzu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8105 | Vedení provozní dokumentace o výrobě lihovin, zejména spotřeby lihu a základních surovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.8001 | Inventarizace lihovin dle legislativních předpisů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.2920 | Dodržení sanitačních a hygienických předpisů včetně kritických bodů (HACCP) | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.A.6003 | Příjem surovin k výrobě lihu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.D.6001 | Analýza a přepočet dávkování pomocných komponentů z výsledků rozboru vstupních surovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11.B.1038 | Obsluha tlakových a vakuových zařízení pro výrobu lihu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.1020 | Zajišťování výrobních operací (čerpání, míchání, scelování, rektifikace) | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.D.1001 | Práce s normami spotřeby surovin a materiálu | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15.B.4015 | Provádění denaturace lihu s denaturačními prostředky při úpravě lihu pro nepotravinářské využití | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
---|---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
e15._.0033 | technologie výroby lihovin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0022 | konzervárenská technologie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0003 | potravinářská chemie | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
l24._.0008 | zásady BOZP | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e17._.0091 | analýza krmiv | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e11._.0092 | hygiena potravin | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
e15._.0035 | základy zbožíznalství v oboru lihovarnictví a výroby destilátů | 3 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-3 |
b01 | Počítačová způsobilost | 0 |
b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 0 |
b03 | Numerická způsobilost | 1 |
b04 | Ekonomické povědomí | 1 |
b05 | Právní povědomí | 1 |
b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 1 |
b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 0 |
b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
---|---|---|
Kód | Název | Úroveň 0-5 |
2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 2 |
2.6 | Kompetence k vedení lidí | 0 |
3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 1 |
1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 2 |
4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 2 |
1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 1 |
4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 3 |
4.4 | Kompetence k řešení problémů | 3 |
4.5 | Kompetence k samostatnosti | 3 |
4.6 | Kompetence k výkonnosti | 3 |
2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 0 |
1.2 | Kompetence k flexibilitě | 2 |
1.3 | Kompetence ke kreativitě | 1 |
2.2 | Kompetence ke kooperaci | 2 |
2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.