Typ JP ID
WorkUnitTypeEnum.2 101898

Lihovarník

Lihovarník zajišťuje výrobu lihu a destilátů v celém jejím rozsahu od příjmu surovin, přes fermentaci, destilaci, až po předání vyrobeného lihu nebo destilátu.

Odborný směr: Potravinářství a krmivářství
Odborný podsměr: výroba nápojů
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Destilatér, Biochemik kvasných nápojů
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Příjem, ošetřování a skladování surovin a pomocných látek.
  • Čištění, dezinfekce, seřizování a údržba používaných strojů, zařízení a linek.
  • Příprava, dávkování surovin pro výrobu lihu.
  • Obsluha destilačních aparátů a ostatního strojně-technologického zařízení.
  • Kontrola procesů destilace, rektifikace a dehydratace lihu.
  • Výroba octů bakteriálními procesy.
  • Odběr vzorků vyrobených lihovarských produktů a jejich degustace, laboratorní zkoušky kvality.
  • Vedení předepsané dokumentace včetně inventarizace dle legislativních předpisů.

CZ-ISCO

  • 75140 - Zpracovatelé ovoce, zeleniny a příbuzných produktů
  • 81605 - Obsluha strojů na výrobu nápojů
  • 7514 - Zpracovatelé ovoce, zeleniny a příbuzných produktů
  • 8160 - Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků (CZ-ISCO 8160)

Mzdová sféra Platová sféra
Kraj Od Medián Do Od Medián Do
Hlavní město Praha 28 634 Kč 38 297 Kč 50 966 Kč - - -
Středočeský kraj 23 621 Kč 39 633 Kč 61 062 Kč - - -
Jihočeský kraj 23 692 Kč 31 432 Kč 43 496 Kč - - -
Plzeňský kraj 29 961 Kč 40 540 Kč 50 523 Kč - - -
Ústecký kraj 28 130 Kč 36 121 Kč 47 241 Kč - - -
Liberecký kraj 31 130 Kč 39 293 Kč 48 382 Kč - - -
Královéhradecký kraj 21 126 Kč 27 919 Kč 39 932 Kč - - -
Olomoucký kraj 22 897 Kč 31 448 Kč 42 265 Kč - - -
Moravskoslezský kraj 23 335 Kč 31 520 Kč 42 354 Kč - - -

Hrubé měsíční mzdy v roce 2023 celkem

Medián za ČR celkem
CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra
7514 Zpracovatelé ovoce, zeleniny a příbuzných produktů 30 560 Kč -
8160 Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků 33 768 Kč -
81605 Obsluha strojů na výrobu nápojů 36 099 Kč -

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zátěž hlukem x
Zátěž invazivními alergeny x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x x
Práce ve výškách x x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Pracovní doba, směnnost x
Zátěž teplem x
Zátěž chladem x
Zátěž vibracemi x
Zátěž prachem x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zraková zátěž x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Duševní zátěž x
Zvýšené riziko obecného ohrožení x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín 2959H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru sladovník, pivovarník, pivovarnické práce 2957H
KKOVTypeEnum.1 Střední vzdělání s výučním listem v oboru biochemik pro lihovarskou výrobu a výrobu vín 2959E

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Lihovarník/lihovarnice (29-068-H)

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e15.B.1018 Obsluha destilačních aparátů a dalších zařízení pro výrobu lihovin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15.A.6101 Odběr vzorků vyrobené lihoviny pro laboratorní analýzu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8105 Vedení provozní dokumentace o výrobě lihovin, zejména spotřeby lihu a základních surovin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.8001 Inventarizace lihovin dle legislativních předpisů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.2920 Dodržení sanitačních a hygienických předpisů včetně kritických bodů (HACCP) 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.A.6003 Příjem surovin k výrobě lihu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.D.6001 Analýza a přepočet dávkování pomocných komponentů z výsledků rozboru vstupních surovin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11.B.1038 Obsluha tlakových a vakuových zařízení pro výrobu lihu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15.B.1020 Zajišťování výrobních operací (čerpání, míchání, scelování, rektifikace) 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15.D.1001 Práce s normami spotřeby surovin a materiálu 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15.B.4015 Provádění denaturace lihu s denaturačními prostředky při úpravě lihu pro nepotravinářské využití 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
e15._.0033 technologie výroby lihovin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0022 konzervárenská technologie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0003 potravinářská chemie 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
l24._.0008 zásady BOZP 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e17._.0091 analýza krmiv 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e11._.0092 hygiena potravin 3 CompetenceSuitabilityEnum.2
e15._.0035 základy zbožíznalství v oboru lihovarnictví a výroby destilátů 3 CompetenceSuitabilityEnum.2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 0
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 0
b03 Numerická způsobilost 1
b04 Ekonomické povědomí 1
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 1
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
2.1 Kompetence k efektivní komunikaci 2
2.6 Kompetence k vedení lidí 0
3.3 Kompetence k objevování a orientaci v informacích 1
1.4 Kompetence ke zvládání stresu a zátěže 2
4.1 Kompetence k aktivnímu přístupu 2
1.1 Kompetence k celoživotnímu vzdělávání 1
4.2 Kompetence k plánování a organizování práce 3
4.4 Kompetence k řešení problémů 3
4.5 Kompetence k samostatnosti 3
4.6 Kompetence k výkonnosti 3
2.3 Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb 0
1.2 Kompetence k flexibilitě 2
1.3 Kompetence ke kreativitě 1
2.2 Kompetence ke kooperaci 2
2.4 Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Závažná chronická onemocnění kůže a spojivek
  • Alergická onemocnění
  • Chronická onemocnění jater
  • Závrať jakékoliv etiologie
  • Duševní poruchy a poruchy chování
  • Závažná nervová onemocnění a psychosomatická onemocnění

Onemocnění vylučující výkon povolání

  • Záchvatovité a kolapsové stavy

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.