Typ JP ID
Povolání 1

Vinohradník a vinař

Vinohradník a vinař vykonává úkony související s pěstováním révy vinné a následnou výrobou vína od příjmu hroznů přes jejich zpracování na víno až po finalizaci výrobku dle zavedených technologických postupů.

Odborný směr: Zemědělství a veterinární péče
Odborný podsměr: rostlinná výroba
Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání s výučním listem tříleté
Alternativní názvy: Grape and wine-grower
Regulovaná jednotka práce: Ne

Pracovní činnosti

  • Pěstování rostlinného materiálu pro rozmnožování révy.
  • Příprava půdy pro výsadbu révy vinné.
  • Zakládání nových výsadeb révy vinné.
  • Péče o rostliny během vegetace, péče o půdu.
  • Řez révy vinné.
  • Kontrola zrání vinných hroznů.
  • Sklizeň hroznů révy vinné.
  • Obsluha, údržba strojů a nářadí, provádění drobných oprav.
  • Zpracování sklizených hroznů a jejich ošetření.
  • Drcení a lisování hroznů.
  • Vinifikace.
  • Stáčení, čiření a filtrace vína.
  • Síření a ošetřování vína.
  • Degustace vína.
  • Lahvování vína a balení lahví do kartonů.
  • Distribuce vína.
  • Evidence údajů o pracovních postupech ve vinohradnictví a vinařství a o výsledcích produkce.

CZ-ISCO

  • 61120 - Ovocnáři, vinohradníci, chmelaři a ostatní pěstitelé plodů rostoucích na stromech a keřích
  • 6112 - Ovocnáři, vinohradníci, chmelaři a ostatní pěstitelé plodů rostoucích na stromech a keřích

Příklady činností

Příklady činností ze soukromého sektoru Tarifní stupeň
Řez mladých (tří- a čtyřletých) a plodných vinic. 5
Senzorické hodnocení vín. 5
Vedení vinařské evidence. 5
Chemická ochrana vinic. 5
Produkce sazenic révy vinné. 5
Stáčení, čiření a filtrace vín. 4
Péče o půdu ve vinicích. 4
Drcení a lisování hroznů. 3
Obsluha lahvovací linky. 3
Práce při zakládání vinic (např. rozměřování a kolíkování pozemků, apod.). 3
Vylamování letorostů v plodných vinicích. 3

Pracovní podmínky

Název 1 2 3 4
Zvýšené riziko obecného ohrožení x x
Zvýšené riziko úrazu pracovníka x
Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin x
Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) x
Celková fyzická zátěž x
Zátěž invazivními alergeny x x
Zátěž chemickými látkami x
Zátěž hlukem x x
Zátěž chladem x x
Zátěž teplem x x
Pracovní doba, směnnost x
Duševní zátěž x
Práce ve výškách x
Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách x
Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru x
Lokální zátěž jemné motoriky x
Zraková zátěž x
Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů x
Zátěž ionizujícím zářením x
Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění x
Zátěž prachem x
Zátěž vibracemi x
Legenda:
  • 1. Stupeň zátěže (minimální zdravotní riziko)
    Faktor se při výkonu práce nevyskytuje nebo je zátěž faktorem minimální, vliv faktoru je ze zdravotního hlediska nevýznamný.
  • 2. Stupeň zátěže (únosná míra zdravotního rizika)
    Ze zdravotního hlediska je míra zátěže faktorem únosná, nepřekračuje limity stanovené předpisy, vliv faktoru je akceptovatelný pro zdravého člověka.
  • 3. Stupeň zátěže (významná míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže překračuje stanovené limitní hodnoty expozice (zátěže), na pracovištích je nutná realizace náhradních technických a organizačních opatření, nelze vyloučit negativní vliv na zdraví pracovníků.
  • 4. Stupeň zátěže (vysoká míra zdravotního rizika)
    Úroveň zátěže vysoce překračuje stanovené limitní hodnoty expozice, na pracovištích musí být dodržován soubor preventivních opatření, častěji dochází k poškození zdraví.

Kvalifikace k výkonu povolání

Školní vzdělání

Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory:

Typ Název Kód
KKOV Střední vzdělání s výučním listem v oboru zahradník, zahradnické práce 4152H

Vhodnou školní přípravu poskytují také obory:

Typ Název Kód
RVP Zemědělec - farmář 41-51-H/01
RVP Zahradník 41-52-H/01
KKOV Střední vzdělání s výučním listem v oboru zemědělec, zemědělské práce 4151H

Další vzdělání

Profesní kvalifikace

  • Vinohradník-vinař (41-010-H)

Další vhodné kvalifikace

  • doporučené - Senzorické zkoušky pro hodnocení vín

Kompetenční požadavky

Odborné dovednosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
c12.A.7011 Výsadba sazenic révy vinné včetně ošetření po výsadbě 3 Nutné
c12.A.7026 Řez révy vinné 3 Nutné
c12.A.7033 Hnojení révy vinné 3 Nutné
c12.A.7032 Aplikace ochranných prostředků proti chorobám a škůdcům révy vinné 3 Nutné
c11.B.5014 Řízení a obsluha traktorů a jiné mechanizace 3 Nutné
c12.A.6022 Sklizeň hroznů 3 Nutné
c12.A.6100 Kvašení a ošetřování mladých vín 3 Nutné
c12.A.1050 Zrání vína, ošetření vína před filtrací a filtrace 3 Nutné
c12.A.6024 Lahvování vína, skladování a distribuce 3 Nutné
c12.A.7010 Množení révy vinné 3 Výhodné
c12.A.2001 Péče o pokryv půdy ve vinici 3 Nutné
c12.A.2002 Zelené ruční práce v plodných vinicích 3 Nutné
c12.A.6023 Příjem hroznů, jejich zpracování, lisování 3 Nutné

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Odborné znalosti

Kód Název Úroveň 1-8 Vhodnost
c12._.0016 vinohradnictví 3 Nutné
e15._.0032 vinařství 3 Nutné

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf

Obecné dovednosti

Kód Název Úroveň 0-3
b01 Počítačová způsobilost 1
b02 Způsobilost k řízení osobního automobilu 2
b03 Numerická způsobilost 2
b04 Ekonomické povědomí 2
b05 Právní povědomí 1
b06 Jazyková způsobilost v češtině 2
b07 Jazyková způsobilost v angličtině 0
b08 Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf

Digitální kompetence

Kód Název Úroveň 1-4
1.1 Prohlížení, vyhledávání a filtrování dat, informací a digitálního obsahu 1
5.3 Kreativní využívání digitálních technologií 1
5.2 Identifikace potřeb a výběr vhodných technologií 2
5.1 Řešení technických problémů 2
4.4 Ochrana životního prostředí 1
4.3 Ochrana zdraví a duševní pohody 1
4.2 Ochrana osobních dat a soukromí 1
4.1 Ochrana zařízení 1
3.3 Autorská práva a licence 1
3.2 Integrace a přepracování digitálního obsahu 1
3.1 Tvorba digitálního obsahu 1
2.4 Netiketa 1
2.3 Spolupráce prostřednictvím digitálních technologií 1
2.2 Sdílení prostřednictvím digitálních technologií 2
2.1 Interakce prostřednictvím digitálních technologií 2
1.3 Správa dat, informací a digitálního obsahu 1
1.2 Hodnocení dat, informací a digitálního obsahu 2
5.4 Identifikace nedostatků v digitálních kompetencích 2

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c15_manualu.pdf

Měkké kompetence

Kód Název Úroveň 0-5
a01 Efektivní komunikace 2
a14 Vedení lidí (leadership) 0
a13 Objevování a orientace v informacích 2
a12 Zvládání zátěže 3
a11 Aktivní přístup 3
a10 Celoživotní učení 3
a09 Plánování a organizování práce 3
a08 Řešení problémů 3
a07 Samostatnost 3
a06 Výkonnost 3
a05 Uspokojování zákaznických potřeb 0
a04 Flexibilita 4
a03 Kreativita 3
a02 Kooperace (spolupráce) 3
a15 Ovlivňování ostatních 0

Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf

Zdravotní podmínky

Onemocnění omezující výkon povolání

  • Závažná orgánová onemocnění podle toxikologických vlastností látek.
  • Poruchy vidění.
  • Závažná onemocnění páteře.
  • Onemocnění končetin s poruchou funkce včetně poúrazových stavů.
  • Závrať jakékoliv etiologie.
  • Duševní poruchy.
  • Poruchy chování.
  • Závažné stavy po úrazech či operacích pohybového systému.

Onemocnění vylučující výkon povolání

  • Chladová alergie.
  • Prokázaná přecitlivělost na chemické látky pracovního prostředí.
  • Chronická, prognosticky závažná orgánová onemocnění podle toxikologických vlastností látek.
  • Astma bronchiale či jiná prognosticky závažná alergická onemocnění.

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.