| Typ JP | ID |
|---|---|
| WorkUnitTypeEnum.1 | 30831 |
Specialista vinohradník a vinař řídí, organizuje a stanovuje koncepční záměry a koordinuje proces pěstování révy vinné a výroby vína.
| Odborný směr: | Zemědělství a veterinární péče |
| Odborný podsměr: | rostlinná výroba |
| Kvalifikační úroveň: | Magisterský studijní program |
| Regulovaná jednotka práce: | Ne |
| Mzdová sféra | Platová sféra | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kraj | Od | Medián | Do | Od | Medián | Do |
| Hlavní město Praha | 35 371 Kč | 60 710 Kč | 116 990 Kč | 39 164 Kč | 51 988 Kč | 70 694 Kč |
| Středočeský kraj | - | - | - | 36 521 Kč | 45 998 Kč | 53 818 Kč |
| Jihočeský kraj | - | - | - | 38 852 Kč | 46 186 Kč | 53 739 Kč |
| Plzeňský kraj | - | - | - | 35 880 Kč | 44 700 Kč | 53 075 Kč |
| Ústecký kraj | - | - | - | 35 213 Kč | 45 483 Kč | 57 397 Kč |
| Liberecký kraj | - | - | - | 34 055 Kč | 42 923 Kč | 51 673 Kč |
| Královéhradecký kraj | 43 852 Kč | 55 946 Kč | 65 657 Kč | 37 205 Kč | 46 407 Kč | 55 454 Kč |
| Pardubický kraj | - | - | - | 35 671 Kč | 44 002 Kč | 53 298 Kč |
| Kraj Vysočina | - | - | - | 36 692 Kč | 43 574 Kč | 51 430 Kč |
| Jihomoravský kraj | - | - | - | 33 714 Kč | 41 666 Kč | 52 208 Kč |
| Olomoucký kraj | - | - | - | 36 578 Kč | 46 910 Kč | 52 881 Kč |
| Zlínský kraj | - | - | - | 34 207 Kč | 43 795 Kč | 52 127 Kč |
| Moravskoslezský kraj | - | - | - | 34 860 Kč | 45 196 Kč | 55 433 Kč |
| Medián za ČR celkem | |||
|---|---|---|---|
| CZ-ISCO | Mzdová sféra | Platová sféra | |
| 2132 | Specialisté v oblasti zemědělství, lesnictví, rybářství a vodního hospodářství | 54 382 Kč | 46 444 Kč |
| Kód podskupiny | Název podskupiny v ESCO | URL - podskupiny v ESCO |
|---|---|---|
| 2132 | Specialisté v oblasti zemědělství, lesnictví a rybářství | http://data.europa.eu/esco/isco/C2132 |
| Název | 1 | 2 | 3 | 4 |
|---|---|---|---|---|
| Zátěž teplem | x | x | ||
| Zátěž chladem | x | x | ||
| Lokální zátěž - zátěž malých svalových skupin | x | x | ||
| Duševní zátěž | x | |||
| Zátěž hlukem | x | |||
| Zátěž vibracemi | x | |||
| Zátěž prachem | x | |||
| Zátěž chemickými látkami | x | |||
| Zátěž invazivními alergeny | x | |||
| Zátěž biologickými činiteli způsobujícími onemocnění | x | |||
| Zátěž ionizujícím zářením | x | |||
| Zátěž neionizujícím zářením a elektromagnetickým polem včetně laserů | x | |||
| Zraková zátěž | x | |||
| Celková fyzická zátěž | x | |||
| Zátěž trupu a páteře s převahou statické práce (manipulace s břemeny) | x | |||
| Lokální zátěž jemné motoriky | x | |||
| Zátěž prací v omezeném nebo uzavřeném prostoru | x | |||
| Zátěž prací v nevhodných pracovních polohách | x | |||
| Práce ve výškách | x | |||
| Zvýšené riziko úrazu pracovníka | x | |||
| Zvýšené riziko obecného ohrožení | x | |||
| Pracovní doba, směnnost | x |
Nejvhodnější školní přípravu poskytují obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Magisterský studijní program v oboru zahradnické inženýrství | 4108T | ||
Vhodnou školní přípravu poskytují také obory: |
||||
|---|---|---|---|---|
| Typ | Název | Kód | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Magisterský studijní program v oboru zemědělské inženýrství | 4101T | ||
| KKOVTypeEnum.1 | Bakalářský studijní program v oboru zemědělství | 4131R | ||
Odborné dovednosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| e15.D.8122 | Vedení vinařské evidence | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.3925 | Výběr vhodných odrůd | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.2413 | Stanovení optimálního termínu ochrany | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c11.Z.2400 | Organizace soutěží | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.C.3050 | Prezentace vín včetně prezentace v cizím jazyce | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.2410 | Volba postupů pěstování a produkce při vinohradnické a vinařské produkci | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c11.D.2411 | Rozhodování o technologických postupech | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.2412 | Rozhodování o vhodných stanovištích pro pěstování révy vinné | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.5401 | Stanovování investiční a provozní náročnosti vinohradnické a vinařské produkce | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c11.D.5402 | Vyhodnocení výsledků produkce | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.6101 | Senzorické posuzování vín | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12.D.3055 | Určování chorob a škůdců révy vinné a ochrana proti nim | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Odborné znalosti |
|||
|---|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 1-8 | Vhodnost |
| c12._.0007 | pedologie | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| j17._.0001 | botanika | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| j14._.0011 | biochemie | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
| i51._.0015 | management pro podnikatele | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12._.0008 | ampelografie | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12._.0010 | zásady a postupy hodnocení vín | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e11._.0003 | potravinářská chemie | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.1 |
| e11._.0095 | legislativa související s výrobou potravin | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| h12._.0050 | marketing a reklama v rostlinné výrobě | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12._.0016 | vinohradnictví | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| e15._.0032 | vinařství | 7 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
| c12._.0019 | ekonomika, řízení a plánování ve vinařství | 6 | CompetenceSuitabilityEnum.2 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c2_manualu.pdf
Obecné dovednosti |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-3 |
| b01 | Počítačová způsobilost | 2 |
| b02 | Způsobilost k řízení osobního automobilu | 2 |
| b03 | Numerická způsobilost | 2 |
| b04 | Ekonomické povědomí | 3 |
| b05 | Právní povědomí | 2 |
| b06 | Jazyková způsobilost v češtině | 2 |
| b07 | Jazyková způsobilost v angličtině | 2 |
| b08 | Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce | 0 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c10_manualu.pdf
Měkké kompetence |
||
|---|---|---|
| Kód | Název | Úroveň 0-5 |
| 2.1 | Kompetence k efektivní komunikaci | 4 |
| 2.6 | Kompetence k vedení lidí | 4 |
| 3.3 | Kompetence k objevování a orientaci v informacích | 3 |
| 1.4 | Kompetence ke zvládání stresu a zátěže | 4 |
| 4.1 | Kompetence k aktivnímu přístupu | 4 |
| 1.1 | Kompetence k celoživotnímu vzdělávání | 4 |
| 4.2 | Kompetence k plánování a organizování práce | 4 |
| 4.4 | Kompetence k řešení problémů | 5 |
| 4.5 | Kompetence k samostatnosti | 4 |
| 4.6 | Kompetence k výkonnosti | 4 |
| 2.3 | Kompetence k orientaci na zákazníka a uspokojování zákaznických potřeb | 4 |
| 1.2 | Kompetence k flexibilitě | 4 |
| 1.3 | Kompetence ke kreativitě | 4 |
| 2.2 | Kompetence ke kooperaci | 4 |
| 2.4 | Kompetence k ovlivňování a rozvíjení ostatních | 4 |
Popisy úrovní naleznete zde: https://nsp.cz/downloads/Priloha_c9_manualu.pdf
Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.